ßßß

Maj rozpoczyna się w kalendarzu uroczyście, bo aż trzema świętami państwowymi, poczynając od 1-go a na 3-cim maja kończąc. Tę patriotyczna przeplatankę przedziela 2-go-majowe Święto Flagi - idealne do wyrażenia obywatelskich uczuć w formie biało-czerwonej potrawy . A że najważniejszym posiłkiem dnia jest niewątpliwie śniadanie, to właśnie wtedy ujścia dostały moje nacjonalistyczne zapędy (hem, hem, zwykle z lupą ich szukać i znaleźć mimo wszystko nie można...)Przedstawiam twarożek kanapkowy w narodowych barwach - tylko dwa kolory na talerzu, ale bynajmniej nie jest nudno :)Składniki na 4-5 kanapek:200g twarogu chudego2-3 łyżki jogurtu naturalnego1/2 czerwonej papryki - dużej1/2 łyżeczki słodkiej papryki mielonej1/4 łyżeczki ostrej papryki mielonejsól, pieprz - do smaku
Paprykę pokroić w drobną kostkę. Twaróg rozkruszyć rękoma do większej miseczki. Dołożyć jogurt naturalny i przyprawy. Dokładnie wymieszać widelcem. Odstawić do lodówki na około 30 minut dla przegryzienia się smaków.Szamać do pieczywa chrupkiego w ramach patriotycznego śniadania :)


