ßßß Cookit - przepis na Zobacz też:

Zobacz też:

nazwa

Wykonanie

Jako, że uwielbiam połączenia słodko-kwaśne i mieszanie różnych konsystencji, to dzisiejszy deser okazał się strzałem w dziesiątkę. Składa się on ze słodkiej galaretki truskawkowej, kremu rabarbarowego z nutą wanilii oraz chrupiącej kruszonki. Według mnie jest to pyszne połączenie smaków, kojarzące mi się z latem.
Składniki na 5 porcji:
galaretka:
600ml soku truskawkowego*
czubata łyżka żelatyny
krem rabarbarowy:
300g rabarbaru
laska wanilii
łyżka brązowego cukru
1/4 szklanki wody
kruszonka:
150g mąki pszennej typ 650/ pełnoziarnistej
75g chłodnego masła
40g brązowego cukru
* Użyłam domowego soku, był wystarczająco słodki. Możecie użyć również sklepowego, ale przed robieniem galaretki sprawdźcie jego smak i w razie potrzeby rozcieńczcie wodą.
galaretka:
Sok truskawkowy wlewamy do garnka i zagotowujemy. Zdejmujemy go z palnika i dodajemy żelatynę (sok nie może już wrzeć, bo żelatyna straci swoje właściwości żelujące). Dokładnie ją rozpuszczamy.
Galaretkę przelewamy do pięciu pucharków. Gdy wystygnie wstawiamy je do lodówki.
krem rabarbarowy:
Rabarbar obieramy, myjemy i kroimy na drobne kawałeczki. Wrzucamy go do garnka. Dolewamy do niego wodę i dodajemy ziarenka wyjęte z laski wanilii, cukier oraz "skórkę" z wanilii. Rabarbar gotujemy przez kilka minut, aż całkowicie się rozpadnie. Wyjmujemy laskę wanilii i pozostawiamy krem do wystygnięcia.
kruszonka:
Wszystkie składniki szybko i niedokładnie zagniatamy na kruszonkę. Przekładamy ją na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawiamy ja do piekarnika nagrzanego do 180C i pieczemy przez 7-10 minut, aż do zezłocenia.
wykonanie:
Na stężałą galaretkę nakładamy schłodzony krem rabarbarowy, a na wierzch wsypujemy łyżkę wystudzonej kruszonki.
Podajemy od razu.
Smacznego:)
Źródło:http://kuchniacarrie.blogspot.com/2016/05/jako-ze-uwielbiam-poaczenia-sodko.html