Wykonanie
Jako, że uwielbiam połączenia słodko-kwaśne i mieszanie różnych konsystencji, to dzisiejszy deser okazał się strzałem w dziesiątkę. Składa się on ze słodkiej
galaretki truskawkowej, kremu
rabarbarowego z nutą
wanilii oraz chrupiącej kruszonki. Według mnie jest to pyszne połączenie smaków, kojarzące mi się z latem.


Składniki na 5 porcji:
galaretka:600ml
soku truskawkowego*czubata łyżka
żelatynykrem
rabarbarowy:300g
rabarbarulaska waniliiłyżka
brązowego cukru1/4 szklanki
wodykruszonka:150g
mąki pszennej typ 650/ pełnoziarnistej75g chłodnego
masła40g
brązowego cukru* Użyłam domowego soku, był wystarczająco słodki. Możecie użyć również sklepowego, ale przed robieniem
galaretki sprawdźcie jego smak i w razie potrzeby rozcieńczcie
wodą.
galaretka:
Sok truskawkowy wlewamy do garnka i zagotowujemy. Zdejmujemy go z palnika i dodajemy
żelatynę (sok nie może już wrzeć, bo
żelatyna straci swoje właściwości żelujące). Dokładnie ją rozpuszczamy.
Galaretkę przelewamy do pięciu pucharków. Gdy wystygnie wstawiamy je do lodówki.krem
rabarbarowy:
Rabarbar obieramy, myjemy i kroimy na drobne kawałeczki. Wrzucamy go do garnka. Dolewamy do niego
wodę i dodajemy ziarenka wyjęte z
laski wanilii,
cukier oraz "skórkę" z
wanilii.
Rabarbar gotujemy przez kilka minut, aż całkowicie się rozpadnie. Wyjmujemy
laskę wanilii i pozostawiamy krem do wystygnięcia.kruszonka:Wszystkie składniki szybko i niedokładnie zagniatamy na kruszonkę. Przekładamy ją na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawiamy ja do piekarnika nagrzanego do 180C i pieczemy przez 7-10 minut, aż do zezłocenia.wykonanie:Na stężałą
galaretkę nakładamy schłodzony krem
rabarbarowy, a na wierzch wsypujemy łyżkę wystudzonej kruszonki.Podajemy od razu.Smacznego:)