Wykonanie
Tym razem przedstawię przepis, choć nic twórczego to nie będzie, na mój ulubiony kompot - z
rabarbaru! Schłodzony idealnie nadaje się na gorące dni, ponieważ nie jest zbyt słodki. W różnych wariacjach dodawane są do niego jakieś
owoce, np.
truskawki, ale chcę zaprezentować jego najprostszą wersję i zachęcić do jego wypróbowania, choć wątpię by był ktoś w Polsce, kto nie zna tego smaku z dzieciństwa... :)
Składniki:1 kg
rabarbaru2 - 3 l
wodycukier brązowy lub inna substancja słodzącaLista zakupów.
Rabarbar myjemy, odkrajmy liście oraz korzeń, pozostałą łodygę kroimy na ok. 3 cm kawałki. Całość wrzucamy do garnka, zalewamy
wodą i zagotowujemy. Gdy
rabarbar się rozpadnie - zblednie i powstaną cienkie
nitki, kompot przelewamy go przez sitko do innego naczynia. Jeszcze ciepły kompot dosładzamy do smaku, a tylko od nas już zależy ile go posłodzimy i czym...
cukrem,
stewią,
ksylitolem czy inną substancją słodzącą, warto jednak zachować kwaskowatość
rabarbaru, bo to o nią właśnie chodzi w tym orzeźwiającym
napoju. Kompot podajemy oczywiście schłodzony.