Wykonanie

Blaty kruchego ciasta przełożone kremem kajmakowym i wykończone
bezą z
migdałami. Kruche ciasto z tego przepisu wyszło mi tak delikatne, że miałam problem z poskładaniem całości, dlatego osadziłam je na warstwie
kakaowych herbatników. To ciasto dla osób lubiących bardziej słodkie wypieki.*foremka 25*34 cmSkładniki: na ciasto:4
żółtka2,5 szklanki
mąki pszennej300 g
masłałyżeczka
proszku do pieczeniaszczypta
soli na
bezę:4
białka100 g
płatków migdałowychszklanka
cukru na przełożenie:300 g
masła1 , 5 puszki kajmakusok z połowy
cytrynykieliszek
wódki250 g
kakaowych herbatnikówSkładniki ciasta zagnieść, całość podzielić na trzy części i każdą rozwałkować na papierze do pieczenia wielkości blaszki.
Białka ubić na sztywno, wsypać
cukier i ubić pianę. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 190*C i piec około 15 minut. Po tym czasie na jeden blat ciasta nałożyć pianę, posypać
migdałami i piec jeszcze pół godziny w 140*C, pozostałe blaty ciasta wyjąć. Wystudzić. Miękkie
masło utrzeć z
kajmakiem i
sokiem z cytryny, Na końcu dodać
wódkę. Podzielić krem na 3 części.
Herbatniki rozłożyć na dnie blaszki. Posmarować częścią kremu. Delikatnie przykryć jednym
ciastem i posmarować drugą częścią kremu. Przekładać w ten sposób tak, aby ostatnią warstwą była
beza z
migdałami. Poskładane ciasto wstawić do lodówki na kilka godzin.