ßßß Cookit - przepis na Buraczki na ciepło z agrestem

Buraczki na ciepło z agrestem

nazwa

Składniki

Wykonanie

Z agrestu można przyrządzić przepyszne dżemy, konfitury, kompoty, powidła, ciasta, babeczki, a nawet nalewki lecz możemy go użyć jako smakowy dodatek do win czy potraw.
Składniki: (dwie porcje)
500 g. buraków czerwonych
garść agrestu (może być mrożony)
1 łyżka masła
Przyprawy: sól, pieprz czarny
Wykonanie:
Ugotować buraki.
Wystudzić.
Zetrzeć na tarce o małych otworach do jarzyn.
Na patelni roztopić masło.
Dodać potarte buraki.
Smażyć.
Agrest zmiksować z odrobina wody w której gotowały się buraki.
Dodać do buraków.
Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Podawać gorące.
Uwaga: Można dodatkowo dodać odrobinę cukru.
Nie dodawać zbyt dużo agrestu ponieważ buraki będą zbyt kwaśne.
Źródło:http://tanie-gotowanie.pl/buraczki-na-cieplo-z-agrestem