Wykonanie
Pyszne i zdrowe śniadanie dla każdego. Pamiętam czasy, kiedy nie
jadłam wcale śniadań, wstawałam rano, szybko do pracy a tam pierwszym posiłkiem była
kawa. Jak teraz o tym pomyślę, to wiem że to najgorsze co można dla siebie zrobić. Śniadanie to podstawa, to energia na cały dzień. Teraz nie wyjdę rano z domu bez śniadanie, nie wstaje wcale dużo wcześniej, wystarczy 15 minut. Stawiam na szybkie i pożywne śniadanie, takie które będą zdrowe i na długo dadzą mi uczucie sytości. Super pomysłem jest domowe
musli. Przygotowuje je wieczorem, od razu większą ilość i chowam w słoiczku. A rano wystarczy jak zmieszam porcję z
mlekiem,
jogurtem czy
maślanką. A do
musli możemy dodać to co lubimy, lub to co akurat mamy w domu.Zapraszam :-)Składniki:- 2 szklanki
płatków (użyłam mix 5 zbóż)- 4
suszone figi- 4 łyżki suszonych
jagód goji- garść
orzechów pekan- garść
migdałów- 3 łyżki nasion chia- garść
suszonej żurawinyWykonanie:Na suchą patelnię wsypujemy
płatki i chwilkę je prażymy cały czas mieszając. Przesypujemy do miski. Dodajemy nasiona chia,
żurawinę,
jagody goji.
Figi kroimy na kawałki,
orzechy także. Dodajemy do
płatków i mieszamy. Przechowujemy w szklanych słoiku z zamknięciem. Podajemy z
mlekiem,
jogurtem,
maślanką. Możemy zalać
musli wcześniej i zostawić na kilka minut, będzie bardziej miękkie.