Wykonanie
Knedla w Czechach
jadłam bardzo dawno temu. Przypomniał mi o nim Robert Makłowicz w jednym ze swoich programów kulinarnych. Knedel wyglądał tak apetycznie na ekranie, że musiałam go spróbować. W rzeczywistości okazał się idealnym daniem obiadowym - razem z sosem i surówką. Koniecznie spróbujcie!

Składniki:6 suchych
pszennych bułek1,5 szkl.
mleka2 łyżki
margaryny2
jajkabułka tartasólmasło do smażeniaSposób przygotowania:Ściereczkę kuchenną rozłóż i natrzyj
margaryną.
Bułki pokrój w kostkę i zalej
mlekiem.
Jajka zmiksuj z
margaryną. Dodaj
bułkę odciśniętą z
mleka i
sól. Do masy dodaj tyle
bułki tartej, by otrzymać dość twarda masę. Ręką wyrób ciasto i uformuj wałek na natłuszczonej ściereczce. Ciasto zawiń w ściereczkę, boki zawiń i zwiąż mocno nitką.Knedel w serwecie włóż do gorącej
wody i gotuj pół godziny. Po ugotowaniu wyjmij z
wody i ostudź. Pokrój na plastry i smaż krótko na rumiano na
maśle.