ßßß Cookit - przepis na Knedel czeski wg Makłowicza

Knedel czeski wg Makłowicza

nazwa

Wykonanie

Knedla w Czechach jadłam bardzo dawno temu. Przypomniał mi o nim Robert Makłowicz w jednym ze swoich programów kulinarnych. Knedel wyglądał tak apetycznie na ekranie, że musiałam go spróbować. W rzeczywistości okazał się idealnym daniem obiadowym - razem z sosem i surówką. Koniecznie spróbujcie!
Składniki:
6 suchych pszennych bułek
1,5 szkl. mleka
2 łyżki margaryny
2 jajka
bułka tarta
sól
masło do smażenia
Sposób przygotowania:
Ściereczkę kuchenną rozłóż i natrzyj margaryną.
Bułki pokrój w kostkę i zalej mlekiem. Jajka zmiksuj z margaryną. Dodaj bułkę odciśniętą z mleka i sól. Do masy dodaj tyle bułki tartej, by otrzymać dość twarda masę. Ręką wyrób ciasto i uformuj wałek na natłuszczonej ściereczce. Ciasto zawiń w ściereczkę, boki zawiń i zwiąż mocno nitką.
Knedel w serwecie włóż do gorącej wody i gotuj pół godziny. Po ugotowaniu wyjmij z wody i ostudź. Pokrój na plastry i smaż krótko na rumiano na maśle.
Źródło:http://www.pilkawkuchni.pl/2016/04/knedel-czeski-wg-makowicza.html