Wykonanie

Jakiś czas temu
marka MALMA odezwała się do mnie z propozycją utworzenia dla Was fajnych, prostych i pysznych przepisów inspirowanych ich włoskimi
makaronami. Oczywiście, jako naczelna makaroniara RP nie mogłam nie podjąć się wyzwania :) Ta propozycja nawiązuje do rejonów, w których produkuje się
mąkę amber durum - jedyny składnik użytego przeze mnie
makaronu - czyli do Ameryki Północnej. Jeden ze sztandarowych amerykańskich
makaronów to mac n' cheese czyli kolanka w gęstym sosie z niewyobrażalną ilością
śmietanki i
żółtego sera cheddar. Postanowiłam trochę uzdrowić to danie bez rezygnowania z idealnej, kremowej konsystencji. Oprócz świetnego smaku zyskujemy też kilka rozgrzewających przypraw, zdrowe kwasy tłuszczowe zamiast cholesterolu, wapń, magnez i kompleks witamin z grupy B :)kalorie i makroskładniki dla 1 porcjiporcja na 5 porcj i►
makaron [300 g / suchego produktu] (u m n ie chifferi ri gati /kolanka
marki Malma)►
mleko kokosowe [400 g / 1 puszka]►
płatki drożdżowe [3-4 łyżki]►
słodka papryka [1 łyżeczka]►
kurkuma [1 łyżeczka]►
sól [1 łyżeczka lub do smaku]►
biały pieprz [1/2 łyżeczki]
Makaron ugotować zgodnie z instrukcjami podanymi na opakowaniu. Odcedzić i przelać ciepłą
wodą.W osobnym garnku/glębokiej patelni podgrzać
mleko kokosowe ze wszystkimi
przyprawami. Gotować chwilę na małym ogniu, żeby zaczęło się delikatnie redukować.Do ciepłego sosu wrzucić
makaron, zamieszać i gotować ok. 3-5 min, żeby sos lekko zgęstniał, a
makaron przeszedł
serowym smakiem. Serwować na ciepło bądź zimno. Świetnie smakuje także zapieczony pod warstwą kruszonych nachosów (wersja ,,na bogato'') :)