ßßß
Jakiś czas temu marka MALMA odezwała się do mnie z propozycją utworzenia dla Was fajnych, prostych i pysznych przepisów inspirowanych ich włoskimi makaronami. Oczywiście, jako naczelna makaroniara RP nie mogłam nie podjąć się wyzwania :) Ta propozycja nawiązuje do rejonów, w których produkuje się mąkę amber durum - jedyny składnik użytego przeze mnie makaronu - czyli do Ameryki Północnej. Jeden ze sztandarowych amerykańskich makaronów to mac n' cheese czyli kolanka w gęstym sosie z niewyobrażalną ilością śmietanki i żółtego sera cheddar. Postanowiłam trochę uzdrowić to danie bez rezygnowania z idealnej, kremowej konsystencji. Oprócz świetnego smaku zyskujemy też kilka rozgrzewających przypraw, zdrowe kwasy tłuszczowe zamiast cholesterolu, wapń, magnez i kompleks witamin z grupy B :)kalorie i makroskładniki dla 1 porcjiporcja na 5 porcj i► makaron [300 g / suchego produktu] (u m n ie chifferi ri gati /kolanka marki Malma)► mleko kokosowe [400 g / 1 puszka]► płatki drożdżowe [3-4 łyżki]► słodka papryka [1 łyżeczka]► kurkuma [1 łyżeczka]► sól [1 łyżeczka lub do smaku]► biały pieprz [1/2 łyżeczki]Makaron ugotować zgodnie z instrukcjami podanymi na opakowaniu. Odcedzić i przelać ciepłą wodą.W osobnym garnku/glębokiej patelni podgrzać mleko kokosowe ze wszystkimi przyprawami. Gotować chwilę na małym ogniu, żeby zaczęło się delikatnie redukować.Do ciepłego sosu wrzucić makaron, zamieszać i gotować ok. 3-5 min, żeby sos lekko zgęstniał, a makaron przeszedł serowym smakiem. Serwować na ciepło bądź zimno. Świetnie smakuje także zapieczony pod warstwą kruszonych nachosów (wersja ,,na bogato'') :)