Wykonanie
Wielkimi krokami z bliża się sezon na
rabarbar . Cieszycie się? Ja b ardzo. Nie tak dawn o
jadłam jesz cze
dżem z zeszłego roku, a t o już niedługo będzie można robić kolejny. Polecam z wła szcza mój przepis na prosty
dżem rabarbarow o-
ananas owy z
cynamonem. Wychod zi odpowiednio sło dki, ale t eż k waskowa ty . Nieskromnie dodam, że to najlepszy d żem jaki
jadłam!
Dżem rabarbarowy z
ananasem- 1,2 kg
rabarbaru- 500g
cukru- 350g obranego
ananasa (1 mały)- 2 łyżeczki
cynamonu1)
Rabarbar pokroi ć w kos tkę, w łożyć do garnka i zasypać
cukrem.2) Dodać pok rojon y w kostkę
ananas i
cynamon.3) Go tować bez przykrycia przez 40 minut.4) Z grubsza zmiksować blender em (ale nie jest to k onieczne, jeśli woli się kawałki
owoców), prze łożyć do wyparzonych s łoików i pasteryzować w piekarnik u.Czas przygotowania: 1 1/2 godzinyPorcja na 4 słoiki 0 , 3 l