ßßß Cookit - przepis na Rożki smalcówki z różą

Rożki smalcówki z różą

nazwa

Wykonanie

Te wyjątkowo mięciutkie drożdżowe ciasteczka swoją delikatność zawdzięczają smalcowi, który często jest wykorzystywany w tradycyjnych podkarpackich wypiekach. Marmolady różanej natomiast reklamować nie będę, bo chyba każdy doskonale zna jej smak i ją lubi.
Przepis pochodzi z książki „Tradycyjne potrawy Gminy Skołyszyn”.
Składniki na około 40 sztuk:
500 g mąki pszennej tortowej
250 g smalcu
200-250 ml kwaśnej śmietany
2 jajka
30 g drożdży
8 g cukru wanilinowego (proponuję zastąpić zwykłym cukrem (2 łyżki) i ekstraktem waniliowym (1 łyżka))
szczypta soli
200 g marmolady z róży
Z podanych składników zagnieść miękkie ciasto (o konsystencji ciasta na pierogi) i odstawić do wyrośnięcia (co najmniej 30 minut). Ciasto rozwałkować na stolnicy oprószonej mąką, wycinać kwadraty, na każdym z nich kłaść małą łyżeczkę marmolady i formować małe rożki. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (grzałka góra-dół) około 10-15 minut – w zależności od wielkości rożków. Po upieczeniu wystudzić i oprószyć cukrem pudrem.
Źródło:http://trzecitalerz.blogspot.com/2016/04/rozki-smalcowki-z-roza.html