Wykonanie

Te wyjątkowo mięciutkie
drożdżowe ciasteczka swoją delikatność zawdzięczają smalcowi, który często jest wykorzystywany w tradycyjnych podkarpackich wypiekach.
Marmolady różanej natomiast reklamować nie
będę, bo chyba każdy doskonale zna jej smak i ją lubi.Przepis pochodzi z książki „Tradycyjne potrawy Gminy Skołyszyn”.Składniki na około 40 sztuk:500 g
mąki pszennej tortowej250 g
smalcu200-250 ml kwaśnej
śmietany2
jajka30 g
drożdży8 g
cukru wanilinowego (proponuję zastąpić zwykłym
cukrem (2 łyżki) i ekstraktem
waniliowym (1 łyżka))szczypta
soli200 g
marmolady z róży

Z podanych składników zagnieść miękkie ciasto (o konsystencji ciasta na pierogi) i odstawić do wyrośnięcia (co najmniej 30 minut). Ciasto rozwałkować na stolnicy oprószonej
mąką, wycinać kwadraty, na każdym z nich kłaść małą łyżeczkę
marmolady i formować małe rożki. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (grzałka góra-dół) około 10-15 minut – w zależności od wielkości rożków. Po upieczeniu wystudzić i oprószyć
cukrem pudrem.