ßßß
Te wyjątkowo mięciutkie drożdżowe ciasteczka swoją delikatność zawdzięczają smalcowi, który często jest wykorzystywany w tradycyjnych podkarpackich wypiekach. Marmolady różanej natomiast reklamować nie będę, bo chyba każdy doskonale zna jej smak i ją lubi.Przepis pochodzi z książki „Tradycyjne potrawy Gminy Skołyszyn”.Składniki na około 40 sztuk:500 g mąki pszennej tortowej250 g smalcu200-250 ml kwaśnej śmietany2 jajka30 g drożdży8 g cukru wanilinowego (proponuję zastąpić zwykłym cukrem (2 łyżki) i ekstraktem waniliowym (1 łyżka))szczypta soli200 g marmolady z róży
Z podanych składników zagnieść miękkie ciasto (o konsystencji ciasta na pierogi) i odstawić do wyrośnięcia (co najmniej 30 minut). Ciasto rozwałkować na stolnicy oprószonej mąką, wycinać kwadraty, na każdym z nich kłaść małą łyżeczkę marmolady i formować małe rożki. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (grzałka góra-dół) około 10-15 minut – w zależności od wielkości rożków. Po upieczeniu wystudzić i oprószyć cukrem pudrem.