Ciastka z kawałkami czekolady w smaku bardzo przypominają ciastka Pieguski. Można je przygotować z dodatkiem chipsów z czekolady lub wykorzystując zwykłą czekoladę pokrojoną na kawałki. Ciastka są bardzo smaczne, a ich słodycz zależy od użytej czekolady – gorzkiej, mlecznej albo białej.2 i 1/4 szklanki mąki pszennej1 łyżeczka proszku do pieczeniamała szczypta soli225 g miękkiego masła1/3 szklanki brązowego cukru2 jajka (w temperaturze pokojowej)1 łyżka ekstraktu z wanilii1 szklanka chocolate chips lub 1 czekolada (gorzka lub mleczna)Mąkę i proszek do pieczenia przesiewamy.Miękkie masło ucieramy z cukrem, a kiedy masa będzie puszysta wbijamy po jednym jajku oraz dodajemy ekstrakt waniliowy i nadal miksujemy. Do ciasta dodajemy mąkę, proszek do pieczenia i szczyptę soli. Dobrze mieszamy. Na koniec dodajemy czekoladę i mieszamy delikatnie.Niewielkie porcje ciasta układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Można do tego wykorzystać metalową obręcz (średnicy ok. 5 cm), żeby ciastka miały mniej więcej zbliżony kształt i wielkość. Wierzch ciastek lekko spłaszczamy. Ciastka rosną na boki w trakcie pieczenia, więc nie mogą być ułożone zbyt blisko siebie.Piekarnik nagrzewamy do temperatury 170 stopni C (grzałka góra-dół). Pieczemy około 12 minut. Ciastka przed ściągnięciem z blaszki muszą przestygnąć.