ßßß Cookit - przepis na Szarlotka w pucharku

Szarlotka w pucharku

nazwa

Wykonanie

Dziś mam dla was deser inspirowany bardzo popularnym ciastem- szarlotką. Składa się on z dwóch warstw słodkiej kruszonki i warstwy kwaśnych, cynamonowych jabłek oraz prażonych migdałów. Deser najlepiej smakuje na ciepło, chociaż po schłodzeniu tez niczego mu nie brakuje. Jest on bardzo prosty wykonaniu, a na pewno zachwyci każde podniebienie.
Składniki na 3 porcje:
kruszonka:
70g mąki pszennej pełnoziarnistej
40g mąki pszennej typ 650
30g brązowego cukru
45g masła zimnego
warstwa jabłek:
4 kwaśne jabłka
kilka kropel soku z cytryny
łyżeczka brązowego cukru
łyżeczka cynamonu
+garść migdałów w płatkach
kruszonka:
Wszystkie składniki szybko zagniatamy. Kruszonkę wysypujemy na blaszkę wyłożona papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do 180C. Kruszonkę pieczemy przez około 10 minut.
Pozostawiamy do ostudzenia.
warstwa jabłkowa:
Jabłka obieramy i kroimy na małe cząstki. Wrzucamy je do garnka, dodajemy sok z cytryny, cynamon, cukier i dolewamy niewielką ilość wody- około pół szklanki. Jabłka gotujemy, aż się rozpadną.
Migdały prażymy na suchej patelni aż nabiorą złocistego koloru.
przygotowanie:
Na dno pucharków nakładamy połowę kruszonki, na nią ciepłe jabłka, resztę kruszonki i prażone migdały. Deser podajemy od razu.
Smacznego:)
Źródło:http://kuchniacarrie.blogspot.com/2016/02/szarlotka-w-pucharku.html