Wykonanie
Dziś mam dla was deser inspirowany bardzo popularnym
ciastem- szarlotką. Składa się on z dwóch warstw słodkiej kruszonki i warstwy kwaśnych,
cynamonowych jabłek oraz prażonych
migdałów. Deser najlepiej smakuje na ciepło, chociaż po schłodzeniu tez niczego mu nie brakuje. Jest on bardzo prosty wykonaniu, a na pewno zachwyci każde podniebienie.Składniki na 3 porcje:kruszonka:70g
mąki pszennej pełnoziarnistej40g
mąki pszennej typ 65030g
brązowego cukru45g
masła zimnegowarstwa
jabłek:4 kwaśne
jabłkakilka kropel
soku z cytrynyłyżeczka
brązowego cukrułyżeczka
cynamonu+garść
migdałów w płatkachkruszonka:Wszystkie składniki szybko zagniatamy. Kruszonkę wysypujemy na blaszkę wyłożona papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do 180C. Kruszonkę pieczemy przez około 10 minut.Pozostawiamy do ostudzenia.warstwa
jabłkowa:
Jabłka obieramy i kroimy na małe cząstki. Wrzucamy je do garnka, dodajemy
sok z cytryny,
cynamon,
cukier i dolewamy niewielką ilość
wody- około pół szklanki.
Jabłka gotujemy, aż się rozpadną.
Migdały prażymy na suchej patelni aż nabiorą złocistego koloru.przygotowanie:Na dno pucharków nakładamy połowę kruszonki, na nią ciepłe
jabłka, resztę kruszonki i prażone
migdały. Deser podajemy od razu.Smacznego:)