ßßß
Wielkanoc, podobnie jak inne święta w roku, nie mogą obyć się bez tradycyjnych wypieków ściśle związanych i kojarzących się z konkretnym okresem. Był już przepis na wielkanocną babkę, zatem pora na kolejne ciasto, które zawsze gości na wielkanocnym stole, czyli mazurek. U mnie z nadzieniem pomarańczowym, do którego wykorzystałem przygotowaną wcześniej domową marmoladę z pomarańczy . Oprócz prażonych płatków migdałów zdobiących mój wypiek, migdały znalazły się również w kruchym spodzie.Z poniższych proporcji przygotujecie dwa małe mazurki (ok. 18 cm) lub jednego dużego.ciasto:120 g mąki30 g mielonych migdałów100 g zimnego masła50 g cukru pudru1 żółtkoSuche składniki przesiać do miski, dodać zimne, posiekane masło i wyrabiać robotem z hakiem do momentu, aż powstanie kruszonka. Na koniec dodać żółto i mieszać do uzyskania jednolitego ciasta. Jeśli składniki nie będą chciały się połączyć w kulę, zagnieć ciasto w dłoniach. Całość zawinąć w folię spożywczą i schłodzić mocno w zamrażarce. Przygotowane ciasto rozwałkować na papierze do pieczenia, oprószonym mąką, na placek równej grubości (ok. 4-5 mm). Ułożyć na nim dno tortownicy (użyłem formy o średnicy 18 cm i przygotowałem dwa mazurki) spodem do góry i odciąć nożem jego kształt. Następnie chwycić za arkusz papieru i trzymając od góry dno tortownicy energicznie przewrócić całość na drugą stronę tak, aby papier znalazł się na górze. Ostrożnie usunąć papier, a spód nakłuć widelcem Z resztek ciasta wykonać wałeczki, zwinąć je spiralnie wokół siebie i ułożyć na kruchym spodzie. Warkocz nie powinien wystawać poza spód formy. Na tak przygotowane ciasto założyć obręcz tortownicy, a następnie przykryć arkuszem papieru do pieczenia i obciążyć fasolą. Piec w 200 º C przez 15 minut. Po tym czasie usunąć papier z obciążnikami i piec kolejne 15 minut. Wyjąć z piekarnika i pozostawić do wystudzenia. Zdjąć obręcz tortownicy i wyjąć kruchy spód.nadzienie:1 słoiczek domowej marmolady pomarańczowejpłatki migdałówPłatki migdałowe uprażyć na suchej patelni. Marmoladę przełożyć do rondelka i podgrzewać lekko, aż zmięknie. Następnie rozsmarować ją na przygotowanym spodzie cista. Wierzch mazurka udekorować płatkami migdałów.Smacznego! :)
