Wykonanie
Ulubione Wielkanocne ciasto mojego dziecka. Jest smaczne, a dodatkowo swoim bajkowym, radosnym wyglądem przyciąga oczy. Kajmak potrzebny do udekorowania ciasta możesz kupić gotowy lub przyrządzić samodzielnie z podanego niżej przepisu.

SkładnikiCiasto:- 2 szklani
mąki pszennej,- kostka
masła,- szczypta
soli,- 3
żółtka.Kajmak:- 250 g słodkiej
śmietany kremówki,- 2 szklanki
cukru,- 1/4 kostki
masła (ok. 50 g),- rdzeń z 1
laski wanilii,- opcjonalnie łyżka
kakaoWykonanie:1. Ciasto: Wszystkie składniki dokładnie ze sobą zagniatam. Owijam folią i wkładam do lodówki na ok. 30 minut.Schłodzonym
ciastem wykładam formę w kształcie zająca. Piekę 25 minut w 180 st. C.2. Kajmak: W rondelku przez około godzinę, na małym ogniu, gotuję
śmietanę i
cukier. Gdy
śmietana zgęstnieje dodaję
masło,
wanilię i
kakao . Całość dokładnie ucieram.