Wykonanie
Muszę przyznać, że ten deser bardzo zaskoczył mnie swoim smakiem,
mleczko kokosowe połączone z
cukrem kokosowym, smakuje obłędnie, a ten
cukier to moje niedawne odkrycie, jeśli jeszcze nie próbowaliście tego
cukru to szczerze wam polecam, już sam zapach jest niesamowity, smakuje jak karmel i do tego jest to znacznie zdrowsza alternatywa dla
cukru, a nawet dla
ksylitolu czy erytrolu dlatego, że jest to produkt w 100% naturalny, a do tego jak smakuje :) na opakowaniu jest napisane, że jest odpowiedni dla diabetyków, kobiet w ciąży i małych dzieci, a pozyskuje się go z pąków
młodych kwiatów
kokosa ;)

Składniki:warstwa biała :1/2 puszki
mleczka kokosowego50 ml
mleka roślinnego lub zwykłego2 łyżki nasion chia1-2 łyżki
miodu ja użyłam rzepakowego, żeby zachować kolor1-2 agaru lub
żelatyny w wersji niewegańskiejwarstwa ciemna :1/2 puszki
mleczka kokosowego1 czubata łyżka
kakao2 łyżki
cukru kokosowegoszczypta
cynamonuszczypta
soli1-2 agaru lub
żelatynyPrzygotowanie:Składniki na warstwę ciemną oprócz żelatyny/agaru umieszczamy w garnuszku i podgrzewamy do zagotowania, następnie dodajemy wcześniej rozpuszczony w wodzie agar/
żelatynę (zgodnie z przepisem na opakowaniu) i mieszamy, do zagotowania przelewamy ciemną warstwę do silikonowych foremek na muffiny lub blaszkę , odstawiamy do stężenia do lodówki ok.20 minut, przygotowujemy warstwę jasną, wszystkie składniki oprócz żelatyny/agaru umieszczamy w garnuszku i podgrzewamy dodajemy wcześniej rozpuszczony w wodzie agar/żelatynę i mieszamy do zagotowania, wlewamy na warstwę ciemną, czekamy kolejne 15-20 minut i wlewamy resztę warstwy ciemnej (jeśli w tym czasie zgęstnieje można ją lekko podgrzać) odstawiamy do całkowitego stężenia ok 3 h lub na noc. Smacznego :)


Przepis bierze udział w konkursie durszlak superfoods, moim superfoods w tym przepisie są nasiona chiaInne superfoods dostępne są tutaj www.sklepagnex.pl