ßßß Cookit - przepis na Mazurek bezglutenowy - wersja podstawowa

Mazurek bezglutenowy - wersja podstawowa

nazwa

Wykonanie

Idą Święta Wielkanocne, więc czas na mazurek . To niezwykłe ciasto nie gościło w moim domu, podobnie jak rogale marcińskie, ale internet to nieprzepastne źródło kulinarnych skarbów i tym sposobem znalazłam przepis, który stał się inspiracją do mojego bezglutenowego mazurka : Wielkanocny Mazurek Cioci Marty
Jest to według mnie przepis najprostszy, podstawowy, który może stać się bazą do dalszych mazurkowych poszukiwań, który można modyfikować wedle własnych pomysłów i oczekiwań.
Serdecznie zapraszam :-)
* * *
Składniki (proporcje na blachę o wymiarach ok. 36cm x 22 cm):
125 g mąki kukurydzianej
125 g skrobi ziemniaczanej
250 g cukru
250 g miękkiego masła
4 jajka
Składniki na polewę czekoladową:
czekolada gorzka 100 g
100 ml mleka
15 g masła
2 łyżki cukru
oraz bakalie do przyozdobienia mazurka, ja użyłam migdałów oraz kulek cukrowych
Wykonanie:
1. Wszystkie składniki na ciasto wkładamy do miksera i miksujemy na średnich obrotach ok. 25 minut.
2. Następnie ciasto wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Nagrzewamy piekarnik do temperatury 160 stopni.
3. Wkładamy ciasto do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez godzinę. W moim chimerycznym piekarniku Bosch piekę przez godzinę bez termoobiegu, a następnie dopiekam 10 minut z termoobiegiem.
4. Wystudzone ciasto zostawiamy do wystygnięcia.
5. Jeszcze ciepłe ciasto jest miękkie i może się połamać, także by przenieść ciasto w "docelowe" miejsce, trzeba poczekać, aż całkowicie wystygnie. Wystudzone ciasto jest zwarte i przy użyciu dwóch dużych noży można je przenieść na odpowiednie podłoże, u mnie drewniana taca.
6. W czasie, gdy stygnie ciasto, przygotowujemy polewę. Wszystkie składniki na polewę wkładamy do garnka, rozpuszczamy na wolnym ogniu.
7. Gotową polewą smarujemy ciasto. U mnie polewa za bardzo przestygła, dlatego też wygląda tak nierówno. Gdy już cała polewa będzie na cieście, wtedy ozdabiamy. Ja użyłam sparzonych i obranych migdałów wraz z kulkami cukrowymi.
Smacznego :-)
Źródło:http://kuchnia-bez-glutenu.blogspot.com/2016/03/mazurek-bezglutenowy-wersja-podstawowa.html