Wykonanie
Idą Święta Wielkanocne, więc czas na mazurek . To niezwykłe ciasto nie gościło w moim domu, podobnie jak
rogale marcińskie, ale internet to nieprzepastne źródło kulinarnych skarbów i tym sposobem znalazłam przepis, który stał się inspiracją do mojego bezglutenowego mazurka : Wielkanocny Mazurek Cioci MartyJest to według mnie przepis najprostszy, podstawowy, który może stać się bazą do dalszych mazurkowych poszukiwań, który można modyfikować wedle własnych pomysłów i oczekiwań.Serdecznie zapraszam :-)* * *Składniki (proporcje na blachę o wymiarach ok. 36cm x 22 cm):125 g
mąki kukurydzianej125 g
skrobi ziemniaczanej250 g
cukru250 g miękkiego
masła4
jajkaSkładniki na
polewę czekoladową:
czekolada gorzka 100 g100 ml
mleka15 g
masła2 łyżki
cukruoraz
bakalie do przyozdobienia mazurka, ja użyłam
migdałów oraz kulek
cukrowychWykonanie:
1. Wszystkie składniki na ciasto wkładamy do miksera i miksujemy na średnich obrotach ok. 25 minut.
2. Następnie ciasto wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Nagrzewamy piekarnik do temperatury 160 stopni.
3. Wkładamy ciasto do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez godzinę. W moim chimerycznym piekarniku Bosch piekę przez godzinę bez termoobiegu, a następnie dopiekam 10 minut z termoobiegiem.
4. Wystudzone ciasto zostawiamy do wystygnięcia.
5. Jeszcze ciepłe ciasto jest miękkie i może się połamać, także by przenieść ciasto w "docelowe" miejsce, trzeba poczekać, aż całkowicie wystygnie. Wystudzone ciasto jest zwarte i przy użyciu dwóch dużych noży można je przenieść na odpowiednie podłoże, u mnie drewniana taca.
6. W czasie, gdy stygnie ciasto, przygotowujemy polewę. Wszystkie składniki na polewę wkładamy do garnka, rozpuszczamy na wolnym ogniu.
7. Gotową polewą smarujemy ciasto. U mnie polewa za bardzo przestygła, dlatego też wygląda tak nierówno. Gdy już cała polewa będzie na cieście, wtedy ozdabiamy. Ja użyłam sparzonych i obranych
migdałów wraz z kulkami cukrowymi.Smacznego :-)