Wykonanie

Dziś przepis na mój ulubiony tort
kokosowy oczywiście bezglutenowy . Jest to najłatwiejszy tort a jednocześnie najsmaczniejszy i lekki, ponieważ krem jest na bazie
bitej śmietany, nie lubię ciężkich kremów takich w stylu PRL, który zwykle był na bazie
margaryny, takich nie lubię,
bita śmietana to jest to. Do
bitej śmietany dodaję kilka łyżek
mleka kokosowego, podobnie do ponczu, ale nie jest to obowiązkowe, można ten składnik pominąć.Bardzo polecam ten tort :-)* * *Składniki (na tortownicę o średnicy 24 cm):
biszkopt wg przepisu1 litr
śmietanki 30%ok. 6 łyżek
cukru1 paczka
wiórków kokosowychkilka łyżek
mleka kokosowego (niekoniecznie)2-3 łyżki
likieru (użyłam
likieru kokosowego Canari)1 łyżka
żelatynygorąca
wodaWykonanie:

1. Zaczynamy od upieczenia
biszkoptu wg przepisu i pozostawiamy go do wystygnięcia.

2. Nim zaczniemy ubijać
śmietanę, musimy przygotować
żelatynę, do połowy szklanki wrzątku wsypujemy jedną łyżkę
żelatyny, mieszamy i studzimy.

3.
Biszkopt przekrawamy dwa
razy (używam do tego specjalnej przecinarki do
biszkoptów widocznej na zdjęciu).

4. Schłodzoną
śmietankę 30% ubijamy prawie na sztywno z 6 łyżkami
cukru.

5. Następnie dosypujemy trochę wiórków i łyżkę wystudzonej
żelatyny, łyżkę
mleka kokosowego, miksujemy, znów trochę wiórków, łyżka
żelatyny, łyżka
mleka kokosowego, miksujemy, znów trochę wiórków łyżka
żelatyny, łyżka
mleka kokosowego, miksujemy i tak 4-5
razy aż w
bitej śmietanie będzie
żelatyna.

6. Przygotowujemy poncz - do szklanki gorącej
wody dodajemy łyżkę
likieru oraz łyżkę
mleka kokosowego.

7. Gdy
śmietana jest ubita to nasączamy
biszkopt ponczem, 2/3 szklanki starcza na jeden płat.

8. Gdy płat
biszkopta jest nasączony to smarujemy go grubą warstwą
bitej śmietany.

9. Podobnie działamy z drugim płatem i trzecim wierzchnim.

10. Następnie pozostałością
bitej śmietany smarujemy tort dookoła i wygładzamy szpatułką.

11. Obsypujemy tort obficie wiórkami kokosowymi.

12. Następnie chowamy tort na całą noc do lodówki.


