Wykonanie
Ciężko tutaj mówić o jakimkolwiek przepisie, jest to raczej pomysł do wykorzystania na nadchodzące Walentynki, ale nie tylko :)
Truskawki w
czekoladzie sprawdzą się na każdej imprezie, mogą być również fajnym upominkiem dla bliskiej osoby.Zdaję sobie sprawę, że dostępne obecnie w sklepach
truskawki hiszpańskie do pięt nie dorastają naszym polskim, wspaniałym
owocom, ale ja po prostu nie wyobrażam sobie bez nich Walentynek :) Poza tym nikt nie je ich przecież na kilogramy, dla mnie stanowią swego rodzaju dodatek i dekorację do Walentynkowej kolacji.Moje
truskawki oblałam
mleczną i
białą czekoladą, i naprzemiennie ozdobiłam różnym wzorkami i posypkami. Takie
truskawki naprawdę pięknie się prezentują i są banalnie proste w przygotowaniu. Za każdym razem mogą wyglądać inaczej.Może zechcecie je przygotować na Walentynkową kolację? W towarzystwie
szampana będą na pewno wspaniałym afrodyzjakiem i bez wątpienia podniosą temperaturę podczas kolacji... :)))) Przekonajcie się sami!SKŁADNIKI:
truskawki (ilość według uznania)
czekolada (smaki i rodzaj według uznania - ja użyłam
mlecznej i białej)kolorowe posypki (opcjonalnie)WYKONANIE:
Czekoladę roztop w kąpieli
wodnej (nad garnuszkiem z gotującą się
wodą umieść miseczkę z połamaną w kostki
czekoladą.
Woda niech nie dotyka miski. Rozpuść
czekoladę i
ponów czynność z pozostałymi
smakami czekolady).Umyte i osuszone
truskawki maczaj w roztopionej
czekoladzie i odkładaj na talerz wyłożony papierem do pieczenia.Gdy warstwa zastygnie udekoruj tryskawki wybranym smakiem
czekolady tworząc wzorki. Możesz również
truskawki zatopione w
czekoladzie od razu posypać posypkami.
Truskawki odstaw do zastygnięcia
czekolady. Do czasu podania możesz je przechowywać w lodówce. Gotowe! Smacznego!