Wykonanie
Zaczął się sezon
truskawek w znośnych cenach, więc czas na
truskawkowe ciasto. Wygląda pięknie, a smakuje jeszcze lepiej, w końcu to
czekolada truskawki i
bita śmietana.Potrzebujesz- 1 paczki
ciasta francuskiego- 200g
truskawek- 270ml
śmietany 30%- 100g
czekolady, najlepiej pół na pół gorzkiej i
mlecznej- łyżki
cukruCiasto francuskie umieść w formie do tarty, jeśli jest za wąskie przetnij je i połącz dwa kawałki, nakłuj je w kilku miejscach, by nie zrobiły się pęcherze powietrza. Piecz 15 minut w rozgrzanym wcześniej do 200 stopni C piekarniku z termoobiegiem.70ml
śmietany podgrzej do zagotowania, zdejmij z ognia i wrzuć
czekoladę. Po chwili wymieszaj i tak uzyskany ganache odstaw do wystygnięcia.
Gdy ciasto się upiecze wyjmij je z piekarnika i odczekaj chwilę nim nałożysz na nie ganache, może być nieco ciepłe, ale nie gorące. Gdy zupełnie ostygnie ułóż na nim przekrojone na pół
truskawki. Ubij resztę
śmietany z
cukrem i udekoruj nią ciastoSmacznego!!!