ßßß Cookit - przepis na muffiny z cukinią i wiórkami kokosowymi, nie da się lepiej

muffiny z cukinią i wiórkami kokosowymi, nie da się lepiej

nazwa

Wykonanie

Salut!
Dobra, bo późno jest, więc bez owijania w bawełnę albo w ciastko....co kto woli.
Muffiny mam, bo dawno nie było ;) Tzn, muffin, bo wypieków ostatnio u mnie aż nadmiar, ale dobra, postaram się to jakoś wyważyć w najbliższym czasie. Aaa, żeby nie było, ja to wszystko rozdaję to tu to tam, sama może skubnę 2 kawałki, wiadomo....fit czy prawie fit....nieważne, dupa patrzy i liczy iii nie zapomina ;d Co do babeczek, dla mnie pyszne, słodkie, wilgotne, idealne do kawy!
Przepis nieco zmodyfikowałam, ale tym, co chcę skorzystać z oryginału odsyłam TU .
To piszę co i jak, zachęcam do spróbowania....wiadomix ;d
Enjoy!
Przygotowanie: 20 min pieczenie + 10 min
Składniki ( u mnie):
3/4 szklanki mąki ryżowej
100 g wiórków kokosowych Bakalland
nieco mniej niż pół szklanki cukru trzcinowego
1/4 szklanki oleju rzepakowego
3 łyżki soku z cytryny
3/4 łyżeczki sody oczyszczonej
2 jaja eco - większe
1/2 szklanki mleka
szklanka utartej cukinii
żurawina suszona opcjonalnie do posypania
Rozgrzewam piekarnik do 190 stopni, formę na muffiny wypełniam papilotkami.
Umytą i osuszoną cukinię ścieram na tarce na najmniejszych oczkach - razem ze skórką.
Do niej dodaję pozostałe mokre składniki.
Suche składniki łączę ze sobą, mąkę przesiewam.
Suche i mokre składniki dokładnie mieszam, po czym dodaję suche do mokrych, ponownie mieszam, ale nie za długo, do chwili, aż wszystko dobrze się połączy.
Masą wypełniam papilotki do 3/4 wysokości, wkładam do piekarnika na środkową półkę, piekę 20 minut.
Można zrobić test suchego patyczka na koniec ;)
Źródło:http://olalallola.blogspot.com/2016/03/muffiny-z-cukinia-i-wiorkami-kokosowymi.html