ßßß

Składniki:125 g mąki pszennej pełnoziarnistej125 g mąki pszennej,1 szklanka maślanki,1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej,1/2 łyżeczki soli,3 łyżki jagód goi,4 suszone pomidory1 łyżeczka rozmarynuDo miski przesiewamy mąkę, dodajemy sodę, sól i rozmaryn. Następnie stopniowo dodajemy maślankę i zagniatamy ciasto, w razie potrzeby podsypujemy mąką. Na koniec dodajemy jagody goi i pokrojone drobno suszone pomidory. Zagniatamy dalej do uzyskania elastycznego i lekko lepkiego ciasta. Formujemy kulę, posypujemy mąką i układamy na blachę pokrytą papierem do pieczenia, nacinamy nożem krzyż. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 40 minut.Chleb najlepiej smakuje świeży, chleby na sodzie szybko czerstwieją.