ßßß
Kolejny już przepis na prosty domowy chleb bez drożdży.Chleb jest wilgotny i bardzo sycący.Przygotowanie zajmuje jedynie kilka minut i zdecydowanie warto je poświęcić :)Przy poprzednim chlebie tego rodzaju, z nasionami słonecznika pojawiał się zielonkawy osad na nasionach, tutaj nie ma tego problemu.
Składniki :* 375 g mąki pełnoziarnistej,* 75 g mąki pszennej,* 1 łyżeczka soli,* 1.5 łyżeczki sody,* 25 g masła,* 400 ml maślanki,* 1 jajko,* 1 łyżka miodu lub np syropu klonowego,* 50 g suszonych pomidorów ( bez oliwy ), pokrojonych w małe kawałki,* 50 g oliwek, pokrojonych w kawałki,
Przygotowanie :Do dużej miski przesiej obie mąki razem z sodą i solą, dodaj masło i wetrzyj w mieszankę mąki.W małej miseczce roztrzep jajko razem z maślanką i miodem, dodaj do mąki.Dodaj oliwki i suszone pomidory, zagnieć na gładkie ciasto - będzie dość klejące się.Formę keksówkę o długości około 25 cm wyłóż papierem do pieczenia lub wysmaruj masłem i wysyp mąką. Ułóż ciasto.Wstaw do nagrzanego do 190 stopni piekarnika i piecz ( najlepiej z termoobiegiem ) około 45 minut.Wyjmij i odstaw do przestygnięcia.