Aby na talerzu nie było nudno proponuje tradycyjne kluski śląskie nieco ożywić. Dodać przecieru pomidorowego a nabiorą koloru.Składniki:1 kilogram ziemniakówmąka ziemniaczana1 łyżka przecieru pomidorowegosólWykonanie:Ugotować obrane z łupiny ziemniaki.Odcedzić i gorące przecisnąć przez praskę lub dokładnie pognieść tłuczkiem do ziemniaków.Chwilę odczekać by nieco przestygły.Równomiernie rozłożyć je w misce.Wyjąć jedną czwartą ziemniaków i w to miejsce wsypać mąkę ziemniaczaną.Wyrobić jeszcze ciepłe.Ciasto podzielić na połowę.Do jednej części dodać przecier pomidorowy i dokładnie wyrobić ręką.(Kluski będą koloru pomidorowego , drugie pozostaną jasne).Formować okrągłe kluski.Wrzucać na osoloną gotującą się wodę.Gotować ok 10-15 minut.Jak wypłyną na powierzchnię wody zmniejszyć dopływ ognia.Będziemy mieli jasne i w kolorze pomidorowym, (pomarańczowym)Ja podałam kluski z pieczonym udkiem z kurczaka i surówką z kapusty.