ßßß Cookit - przepis na Kluski z przecierem pomidorowym

Kluski z przecierem pomidorowym

nazwa

Wykonanie

Aby na talerzu nie było nudno proponuje tradycyjne kluski śląskie nieco ożywić. Dodać przecieru pomidorowego a nabiorą koloru.
Składniki:
1 kilogram ziemniaków
mąka ziemniaczana
1 łyżka przecieru pomidorowego
sól
Wykonanie:
Ugotować obrane z łupiny ziemniaki.
Odcedzić i gorące przecisnąć przez praskę lub dokładnie pognieść tłuczkiem do ziemniaków.
Chwilę odczekać by nieco przestygły.
Równomiernie rozłożyć je w misce.
Wyjąć jedną czwartą ziemniaków i w to miejsce wsypać mąkę ziemniaczaną.
Wyrobić jeszcze ciepłe.
Ciasto podzielić na połowę.
Do jednej części dodać przecier pomidorowy i dokładnie wyrobić ręką.(Kluski będą koloru pomidorowego , drugie pozostaną jasne).
Formować okrągłe kluski.
Wrzucać na osoloną gotującą się wodę
.Gotować ok 10-15 minut.
Jak wypłyną na powierzchnię wody zmniejszyć dopływ ognia.
Będziemy mieli jasne i w kolorze pomidorowym, (pomarańczowym)
Ja podałam kluski z pieczonym udkiem z kurczaka i surówką z kapusty.
Źródło:http://tanie-gotowanie.pl/kluski-z-przecierem-pomidorowym