ßßß Cookit - przepis na Racuchy karnawalowe

Racuchy karnawalowe

nazwa

Wykonanie

Czas przygotowania: 120 min.
Jedna moja Babcia była specjalistką od tortów, druga jest mistrzynią ciast drożdżowych. Oto jej receptura na pyszne racuchy drożdżowe, idealne na karnawał :)
Składniki
rozczyn:
3 dkg drożdży
2 łyżki cukru
3 łyżki mąki
1/4 szklanki mleka
ciasto:
40 dkg mąki
1/2 szklanki mleka
3 łyżki cukru
1/5 kostki margaryny
1 łyżka octu winnego
2 żółtka
Sposób przygotowania
Drożdże rozmieszać z cukrem, dodać mąkę i ciepłe mleko wymieszać. Mąkę przesiać do miski, zrobić wgłębienie i wlać w nie rozczyn. Kiedy wyrośnie, dodać ciepłe mleko, cukier, ocet i żółtka. Kiedy składniki się połączą dodać margarynę (nie rozpuszczać), wyrobić ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Ciasto wyłożyć na posypaną mąką stolnicę i rozwałkować na grubość 2-3 centymetrów. Ciasto pociąć w romby, każdy naciąć na środku i zawinąć faworki (można zostawić je na chwilę, aby podrosły). Smażyć na głębokim tłuszczy na złoty kolor, u mnie ciemnozłoty, bo takie lubię najbardziej :) Osączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym i posypać cukrem pudrem. Smacznego :)
Łączna liczba wyświetleń
Darmowy Hosting CBA.PL
Źródło:http://www.czarrnaodkuchni.cba.pl/babcine_racuchy.htm