Wykonanie
Jestem bardzo początkującą osobą, jeżeli chodzi o pieczenie
pieczywa. Przyznam szczerze, że bardzo mnie interesuje to i mam zamiar się w tej dziedzinie rozwijać. Przeglądając różne przepisy, w ręce wpadł mi ten, chyba najprostszy z możliwych. Skórka wyszła niezwykle chrupiąca, a
chleb lekko słonawy idealny do
wędliny i
serów. Najlepiej smakował ciepły:) A przepis znalazłam tutaj .
Składniki:– 2 szklanki
mąki + 2 łyżki do formowania bochenka– 1 pełna szklanka ciepłej
wody– 1 płaska łyżeczka
soli– 1 pełna łyżeczka
suszonych drożdżyWykonanie:Wszystkie składniki sypkie wsypać do dużej miski, wlać
wodę i zamieszać kilka
razy – tak aby składniki się połączyły i utworzyły w miarę jednolite ciasto (powinno wystarczyć kilka energicznych ruchów). Ciasto przykrywamy bawełnianą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok 3-4 godziny by podwoiło objętość.Po tym czasie ciasto przekładamy do wysmarowanej
oliwą i wysypanej
mąką formy (ja piekłam w okrągłym naczyniu żaroodpornym, ale można również w tortownicy) i odstawiamy jeszcze na ok 40 min aby wyrosło. Piekarnik nagrzewamy do 225 stopni i na spód wkładamy naczynie z gorącą
wodą.
Chleb pieczemy na środkowym poziomie piekarnika ok 30 – 40 min, do zarumienienia.Smacznego