Wykonanie
Wyglądają jak pralinki, ale nie są słodkie. Można je zabrać w szczelnym słoiczku w podróż albo miejsce, gdzie nie możemy liczyć na zbyt wiele czasu i miejsca na gotowanie. Dzięki temu unikniemy sztucznych zupek w proszku. Ponieważ nasza będzie koncentratem
buraków i
ziół. Nie gotujemy
wywaru i nie mrozimy. Po prostu mieszamy, schładzamy i już możemy stworzyć zupę na bazie naszej kostki.Jeżeli obawiamy się upałów i rozpuszczenia kostek w drodze, zabierzmy tylko zmielony susz i
oliwę z oliwek. Również może powstać coś smacznego. A w domu? Siekajmy świeże
buraki i zajadajmy się nimi w każdej możliwej wersji.

Składniki (na około 25 kostek)100 g suszonych
buraków w kostkach lub wiórkachokoło 90 ml rozpuszczonego
oleju kokosowego (1 mała łyżeczka = 5 ml)1 łyżka przegotowanej
wody2 łyżeczki
majeranku2 łyżeczki
płatków drożdżowych2 łyżeczki sproszkowanego
czosnku¼ łyżeczki
czarnego pieprzu1 łyżeczka
soliszczypta mielonego suszonego
chrzanu

Przygotowanie
Buraki z
majerankiem zmielić w młynku na proszek. Dodać pozostałe składniki oprócz
oleju i dobrze wymieszać. Wlać
olej,
wodą i wyrobić ręką, najlepiej w rękawiczce (kolor
buraków!). Połączyć składniki w zwartą i kleistą masę. Wylepić nią silikonowe foremki i wstawić do lodówki na około 40 minut. Można zapakować w srebrzystą folię i przechowywać w lodówce.