ßßß Cookit - przepis na Buraczane kostki bulionowe

Buraczane kostki bulionowe

nazwa

Wykonanie

Wyglądają jak pralinki, ale nie są słodkie. Można je zabrać w szczelnym słoiczku w podróż albo miejsce, gdzie nie możemy liczyć na zbyt wiele czasu i miejsca na gotowanie. Dzięki temu unikniemy sztucznych zupek w proszku. Ponieważ nasza będzie koncentratem buraków i ziół. Nie gotujemy wywaru i nie mrozimy. Po prostu mieszamy, schładzamy i już możemy stworzyć zupę na bazie naszej kostki.
Jeżeli obawiamy się upałów i rozpuszczenia kostek w drodze, zabierzmy tylko zmielony susz i oliwę z oliwek. Również może powstać coś smacznego. A w domu? Siekajmy świeże buraki i zajadajmy się nimi w każdej możliwej wersji.
Składniki (na około 25 kostek)
100 g suszonych buraków w kostkach lub wiórkach
około 90 ml rozpuszczonego oleju kokosowego (1 mała łyżeczka = 5 ml)
1 łyżka przegotowanej wody
2 łyżeczki majeranku
2 łyżeczki płatków drożdżowych
2 łyżeczki sproszkowanego czosnku
¼ łyżeczki czarnego pieprzu
1 łyżeczka soli
szczypta mielonego suszonego chrzanu
Przygotowanie
Buraki z majerankiem zmielić w młynku na proszek. Dodać pozostałe składniki oprócz oleju i dobrze wymieszać. Wlać olej, wodą i wyrobić ręką, najlepiej w rękawiczce (kolor buraków!). Połączyć składniki w zwartą i kleistą masę. Wylepić nią silikonowe foremki i wstawić do lodówki na około 40 minut. Można zapakować w srebrzystą folię i przechowywać w lodówce.
Źródło:http://www.alezakwas.pl/2016/02/buraczane-kostki-bulionowe.html