Wykonanie
Pomysł na słodki prezent – pięknie opakowane, własnoręcznie robione
czekoladki i
trufle. Idealne na Walentynki, ale sprawdzą się też w każdej innej sytuacji – na rocznicę, na urodziny, na imieniny, na romantyczne spotkanie. To upominek idealny, no bo kto nie lubi słodyczy? ;)Taki prezent jest pełen uczucia, bo własnoręcznie przygotowany. Nie wspominając, że domowe
czekoladki są pyszne i wiemy, że są przygotowane ze sprawdzonych składników.Ważne by prezent ładnie zapakować. Najlepiej wybrać kartonowe lub metalowe pudełko – metalowe może być w kształcie
serca. Najprostszą opcją jest celofan, w który możemy zapakować kilka sztuk
trufli i związać całość w formie woreczka. Pamiętajcie też o ładnych wstążkach i kokardach, można dodać piórka czy ozdobne serduszka.
Czekoladki warto przygotować jak najpóźniej by były świeże i do momentu wręczenia przechowywać w chłodzie lub lodówce. Warto również włożyć więcej wysiłku w wykonanie i utemperować
czekoladę – sprawi to że będzie ładniej błyszczała i nie będzie się rozpuszczać w palcach. Przy szybkich czekoladkach dla siebie można to pominąć, ale w robionych na prezent warto się postarać. Wbrew pozorom temperowanie
czekolady nie jest trudne – polecam Wam pełną instrukcję na ten temat .Poniżej polecam Wam najlepsze przepisy na domowe
czekoladki,
trufle i
owoce w
czekoladzie. Niektóre są naprawdę błyskawiczne i bezproblemowe, inne zabiorą trochę więcej czasu i wymagają foremek. Są przepisy bardziej klasyczne, ale też bardzo walentynkowe, bo różowe, czerwone czy w kształcie serduszek. Ale wszystkie są przepyszne!
Trufle czekoladowe w
malinowym pudrze
Czekoladki z nadzieniem
malinowymBiałe czekoladki z
malinamiTruskawki w
czekoladzieTrufle marcepanowo-
wanilioweChrupiące
trufle orzechowo-
czekoladoweCzekoladki z karmelizowaną posypką
orzechowąCzekoladki z
masłem orzechowym