Wykonanie
Marzec 6, 2016 Marzec 6, 2016 Marzec 6, 2016 17:20 napisane przez
Miss BerryDawno nie
jadłam tak pysznej sałatki. Słodkie pieczone
buraki,
żurawina, a do tego
ostry ser pleśniowy. Idealne połączenie kontrastujących ze sobą smaków oraz chrupiąca konsystencja
jarmużu sprawiają, że ta
sałatka znajduje się na samej górze listy moich ulubionych sałatek. Koniecznie spróbujcie zrobić ją w domu!
Sałatka z
jarmużem,
burakiem i
serem pleśniowym jest tak pyszna, że nie potrzebuje nawet żadnego sosu – wystarczy skropić ją odrobiną
oliwy.
Sałatka z
jarmużem,
burakiem i
serem pleśniowymAuthor:
Miss BerryCzas przygotowania: 15 minutCzas gotowania: 1 godzinaW
sumie: 1 godzina 15 minutPorcje: 2Składniki2-3 pęczki
jarmużu2
buraki50 g
sera pleśniowego (blue cheese)2 łyżki
suszonej żurawiny1 łyżeczka suszonych
jagód1 łyżka
oliwy z oliwekPrzygotowanie
Buraki porządnie umyć, osuszyć, zawinąć w folię aluminiową i piec w 200 stopniach przez około godzinę.
Jarmuż umyć, liście oderwać od łodygi i pokroić na mniejsze kawałki, przełożyć na talerz.Przestudzone
buraki pokroić na plasterki i ułożyć na
jarmużu.Dodać rozdrobiony
ser pleśniowy,
suszoną żurawinę i
jagody.Skropić łyżką
oliwy z oliwek. Smacznego!Wartości odżywczeRozmiar porcji: 230 g Kalorie: 256 kcal Tłuszcze: 12,9 g Węglowodany: 28,6 g Błonnik: 5,9 g
Białko: 9 g3 . 5.3208


Kim jestem?
Miss BerryJestem
Jagoda. Studiuję, pracuję na pół etatu, prowadzę bloga kulinarnego i własne mini studio graficzne jako freelancer. Robię to, co sprawia mi przyjemność, staram się prowadzić zdrowy tryb życia, kolekcjonować szczęśliwe chwile i doceniać każde doświadczenie w życiu.Napisz do mnie