Wykonanie
            By MagicPot, 11 marca 2016(Jeszcze nie oceniony)Loading...
Marchew zapiekana z 
pieczarkami na słodko świetnie pasowało w dniu wczorajszym do kotletów 
schabowych. Mimo iż trochę się namęczyłam by pokroić 
surową marchew – ale wiem, że warto było i taka wersja 
marchewki zagości na naszym 
stole. Jestem przekonana, że każdy kto choć raz przygotuje 
marchew zapiekaną z 
pieczarkami to ją polubi.Taka wersja 
marchewki będzie idealnym zastępnikiem dla 
marchwi z 
groszkiem.około 60 dag 
marchewki200g 
pieczarek2 łyżki 
masła40 g tartego 
sera żółtegopół szklanki 
pieczareknatka pietruszkiprzyprawy: 
sól, 
pieprz czarny świeżo mielony, 
cukierPrzygotowanie 
marchewki z 
pieczarkami zajmie około 30 minut, tak więc jeżeli planujecie by była dodatkiem do np. kotletów 
schabowych, mielonych to zacznijcie od marchwii – kotlety przygotujecie w trakcie zapiekania marchwii.Tak więc, najpierw umyłam 
marchew a następnie obrałam ja. Następnie pokroiłam ją w miarę drobną kostkę i przeżuciłam do rondelka.W czajniku zagotowałam 
wodę, którą następnie przelałam do miski i dodałam jedną płaską łyżeczkę 
cukru, pół łyżeczki 
soli i jedną łyżeczkę 
masła. Wszystko dokładnie wymieszałam i zalałam tym 
marchew i wstawiłam na palnik i gotowałam 
marchewkę pod przykryciem do czasu aż była miękka – nie mieżyłam czasu, ale na spokojnie zdążycie zrobić inne sprawunki w kuchni.Gdy 
marchew się gotowała umyłam 
pieczarki a następnie pokroiłam w paseczki. Na patelni rozpuściłam łyżeczkę 
masła i podsmażyłam 
pieczarki do czasu aż 
woda z 
pieczarek odparuje.
Natkę pietruszki – wykorzystałam cały pęczek – drobno posiekałam.Naczynie żaroodporne (moje ma wymiary wewnętrzne: 14 cm szerokości x 20 cm długości x 7cm wysokości) wysmarowałam 
masłem.Gdy 
marchew będzie miękka nastawiłam piekarnik na 150˚C.Następnie przecedziłam ugotowaną 
marchew ją do miski do której następnie dodałam podsmażone 
pieczarki i posiekaną 
natkę pietruszki. Dodałam 
sól i 
pieprz czarny świeżo mielony, dokładnie wszystko wymieszałam i przesypałam do naczynia żaroodpornego.Z wierzchu obsypałam tartym 
żółtym serem i zalałam 
śmietanką.Gdy piekarnik był nagrzany wstawiłam naczynie żaroodporne i zapiekałam około 20 minut – aż 
ser żółty się rozpuścił.Podawać i spożywać na ciepło.Smacznego!Polecam inne przepisy na dodatki do obiadu:
