Wykonanie
By MagicPot, 11 marca 2016(Jeszcze nie oceniony)Loading...
Marchew zapiekana z
pieczarkami na słodko świetnie pasowało w dniu wczorajszym do kotletów
schabowych. Mimo iż trochę się namęczyłam by pokroić
surową marchew – ale wiem, że warto było i taka wersja
marchewki zagości na naszym
stole. Jestem przekonana, że każdy kto choć raz przygotuje
marchew zapiekaną z
pieczarkami to ją polubi.Taka wersja
marchewki będzie idealnym zastępnikiem dla
marchwi z
groszkiem.około 60 dag
marchewki200g
pieczarek2 łyżki
masła40 g tartego
sera żółtegopół szklanki
pieczareknatka pietruszkiprzyprawy:
sól,
pieprz czarny świeżo mielony,
cukierPrzygotowanie
marchewki z
pieczarkami zajmie około 30 minut, tak więc jeżeli planujecie by była dodatkiem do np. kotletów
schabowych, mielonych to zacznijcie od marchwii – kotlety przygotujecie w trakcie zapiekania marchwii.Tak więc, najpierw umyłam
marchew a następnie obrałam ja. Następnie pokroiłam ją w miarę drobną kostkę i przeżuciłam do rondelka.W czajniku zagotowałam
wodę, którą następnie przelałam do miski i dodałam jedną płaską łyżeczkę
cukru, pół łyżeczki
soli i jedną łyżeczkę
masła. Wszystko dokładnie wymieszałam i zalałam tym
marchew i wstawiłam na palnik i gotowałam
marchewkę pod przykryciem do czasu aż była miękka – nie mieżyłam czasu, ale na spokojnie zdążycie zrobić inne sprawunki w kuchni.Gdy
marchew się gotowała umyłam
pieczarki a następnie pokroiłam w paseczki. Na patelni rozpuściłam łyżeczkę
masła i podsmażyłam
pieczarki do czasu aż
woda z
pieczarek odparuje.
Natkę pietruszki – wykorzystałam cały pęczek – drobno posiekałam.Naczynie żaroodporne (moje ma wymiary wewnętrzne: 14 cm szerokości x 20 cm długości x 7cm wysokości) wysmarowałam
masłem.Gdy
marchew będzie miękka nastawiłam piekarnik na 150˚C.Następnie przecedziłam ugotowaną
marchew ją do miski do której następnie dodałam podsmażone
pieczarki i posiekaną
natkę pietruszki. Dodałam
sól i
pieprz czarny świeżo mielony, dokładnie wszystko wymieszałam i przesypałam do naczynia żaroodpornego.Z wierzchu obsypałam tartym
żółtym serem i zalałam
śmietanką.Gdy piekarnik był nagrzany wstawiłam naczynie żaroodporne i zapiekałam około 20 minut – aż
ser żółty się rozpuścił.Podawać i spożywać na ciepło.Smacznego!Polecam inne przepisy na dodatki do obiadu: