Wykonanie
Nalewka plebana. Nie wiemy zupełnie skąd taka nazwa. Czy to może jakiś ksiądz pleban potajemnie na zakrystii produkował? W
sumie nie bylibyśmy zaskoczeni. W każdym razie przepis znaleźliśmy na pewnym
alkoholowym forum. Jest to prosta
nalewka, niewymagająca dużo pracy, ciężko o coś prostszego. A jej smak jest odwrotnie proporcjonalny do nakładu włożonej pracy. Łatwo się robi i doskonale smakuje.Dysponujemy jedynie 3 litrowymi słoikami i staraliśmy się tak dobrać proporcje żeby taki 3 litrowy słoik wystarczył. Niestety źle coś policzyliśmy i wyszło nieznacznie powyżej 3 litrów. Rozlaliśmy więc do dojrzewania na 2 słoiki. Zatem albo też zróbcie w dwóch trzylitrowych słojach (lub dwóch dwulitrowych), albo użyjcie jednego większego. Ewentualnie nieco mniej zróbcie. To już do waszej decyzji zostawiamy.Zanim przejdziecie do dalszej części polecamy zapoznać się z tym wpisem. Znajdziecie tutaj wszystko, co powinniście wiedzieć o nalewkach.8
cytryn0,7 litra
spirytusu 95%0,7 litra
wódki 40%0 , 7 litra Tokaya półsłodkiego0,7 litra (około 1 kg)
miodu4 ziarna
kardamonuWyciskamy
sok z cytryn i razem z pozostałymi składnikami wlewamy do słoja. Zakręcamy i odstawiamy na 2 miesiące. Mieszamy słoikiem co drugi dzień. Po tym czasie
nalewkę filtrujemy, butelkujemy i zostawiamy na pół roku. Prawda, że proste?Smacznego!