Wykonanie
Kwiatuszki na moim krzaku lawendy, kwitną i kwitną, a ja uparcie kontynuuję moje poczynania z wykorzystaniem jej w mojej kuchni. Był już m.in.
Syrop lawendowy który smakuje wybornie jako dodatek do lemoniady lub do kojącej nerwy
herbatki. Tym razem przyszła
pora na coś mocniejszego , czyli
Nalewka lawendowa Co prawda musicie trochę poczekać , aż nabierze mocy i aromatu, ale zapewniam,że już jesienią, będziecie mogli się raczyć pysznym trunkiem z domowego barku.0,5 l
wódkiszklanka
miodu lipowego ( ew. wielokwiatowego)garść suszonych kwiatów lawendy ( jeśli nie macie swojej lawendy, możecie kupić w aptece lub sklepie zielarskim)1 gałązka lawendy z listkamiskórka otarta z
cytrynyKwiaty lawendy, gałązkę z listkami i skórkę otartą z
cytryny wkładamy do słoika. W oddzielnym słoju mieszamy
wódkę z
miodem energicznie potrząsając aby się dobrze połączyło.Pozbywamy się powstałej piany, mieszaninę wlewamy do słoika z lawendą, zakręcamy i odstawiamy w ciemne miejsce na 10 dni. Po tym czasie przecedzamy rozlewamy do butelek i się delektujemy, lub zostawiamy do dalszego leżakowania.
