Wykonanie
Karmel
orzechowy (z
masłem orzechowym) jest stosunkowo prosty w wykonaniu, a przy tym niezwykle smaczny - taki 'must eat' dla wszystkich maniaków
masła orzechowego. Świetnie sprawdzi się jako dodatek do porannej owsianki czy jaglanki.
Przepis:własny/ ok. 150 ml /100 g
cukru białego45 ml
wody80 ml
mleka roślinnego (najlepiej sprawdzi się
kokosowe z puszki)40 g gładkiego
masła orzechowegoCukier wymieszać z
wodą na patelni. Podgrzewać, aż
cukier zmieni swoją barwę na lekko brązową. Zmniejszyć ogień na najniższy, dodać
mleko i
masło orzechowe (raczej nie powinno prysnąć, ale lepiej nie nachylać się), mieszać. Jeśli
cukier się skrystalizuje - odrobinę zwiększyć płomień i mieszać, aż
cukier się rozpuści. Przelać do słoiczka (opcjonalnie przecedzić), przechowywać w lodówce.smacznego.