Wykonanie
Pierś z
kaczki to pomysł na efektowny i szybki w przygotowaniu obiad. Znakomicie smakuje wtedy, gdy jej skórka jest przypieczona, natomiast wnętrze lekko krwiste. Oczywiście, jeżeli ktoś z was woli bardziej wysmażone
mięsko - wtedy należy przytrzymać piersi na patelni nieco dłużej niż podaję w przepisie.Składniki:2 piersi z
kaczki (ok. 500 g.)łyżek
powideł śliwkowych2 łyżki
miodu2 łyżki
octu winnegosólpieprzcurryPrzygotowanie:Piersi myjemy pod bieżącą
wodą i czyścimy. Skórę nacinamy w kratkę. Oprószamy
solą pieprzem oraz
curry.Przygotowujemy w misce marynatę. Do 6 łyżek
powideł śliwkowych (ja wykorzystałam swoje
przetwory przygotowane w lato), dodajemy 2 łyżki
miodu oraz 2 łyżki
winnego octu. Marynujemy piersi przynajmniej 1.5 godziny - wkładamy je do lodówki.Rozgrzewamy mocno patelnię (o nieprzywierającym dnie). Zmniejszamy ogień i zaczynamy smażenie piersi od skóry strony - przez 5 minut. Następnie odwracamy
mięso i smażymy drugą stronę przez 8 minut. Po tym, zawijamy pierś w folię aluminiową i odstawiamy ją na około 5 minut, tak aby
mięsko spokojnie sobie odpoczęło.Smacznego ! :)



