ßßß Cookit - przepis na Pierś z kaczki w śliwkowej marynacie

Pierś z kaczki w śliwkowej marynacie

nazwa

Wykonanie

Pierś z kaczki to pomysł na efektowny i szybki w przygotowaniu obiad. Znakomicie smakuje wtedy, gdy jej skórka jest przypieczona, natomiast wnętrze lekko krwiste. Oczywiście, jeżeli ktoś z was woli bardziej wysmażone mięsko - wtedy należy przytrzymać piersi na patelni nieco dłużej niż podaję w przepisie.
Składniki:
2 piersi z kaczki (ok. 500 g.)
łyżek powideł śliwkowych
2 łyżki miodu
2 łyżki octu winnego
sól
pieprz
curry
Przygotowanie:
Piersi myjemy pod bieżącą wodą i czyścimy. Skórę nacinamy w kratkę. Oprószamy solą pieprzem oraz curry.
Przygotowujemy w misce marynatę. Do 6 łyżek powideł śliwkowych (ja wykorzystałam swoje przetwory przygotowane w lato), dodajemy 2 łyżki miodu oraz 2 łyżki winnego octu. Marynujemy piersi przynajmniej 1.5 godziny - wkładamy je do lodówki.
Rozgrzewamy mocno patelnię (o nieprzywierającym dnie). Zmniejszamy ogień i zaczynamy smażenie piersi od skóry strony - przez 5 minut. Następnie odwracamy mięso i smażymy drugą stronę przez 8 minut. Po tym, zawijamy pierś w folię aluminiową i odstawiamy ją na około 5 minut, tak aby mięsko spokojnie sobie odpoczęło.
Smacznego ! :)
Źródło:http://thetastetherapy.blogspot.com/2016/02/piers-z-kaczki-w-sliwkowej-marynacie.html