Wykonanie
18 Marzec 2016Witam.Wczoraj przyszła mi ochota na drożdżówkę. Podczas zarabiania ciasta zastanawiałam się jakich
owoców użyć. Znalazłam parę
jabłek wiec postanowiłam zrobić roladę ot co nieco do
kawy. Niestety efekt jest taki , że dzisiaj do
kawy został mi tylko mały kawałek . Delikatna roladka z prażonymi
jabłkami to jest to, co gorąco polecam.
SKŁADNIKI:pól porcji
ciasta drożdżowego przepis TUTAJ :5
jabłekpól szklanki
cukruokoło pół szklanki
wodyPRZYGOTOWANIE:
Zagniatamy ciasto według przepisu i zostawiamy do wyrośnięcia.
Obieramy
jabłka i kroimy w kostkę. Zasypujemy
cukrem i podlewamy
wodą. Dusimy co jakiś czas mieszając tak aby się nie przypaliły. Prażymy ok 20 minut, następnie zostawiamy do przestudzenia.
Wyrośnięte ciasto rozwałkowywać w duży prostokąt. Smarujemy na całej powierzchni
jabłkami prażonymi.
Zwijamy w rulonik , boki podwijamy pod spód i wykładamy na blachę z papierem do pieczenia.
Tak zwiniętą roladę nakłuwamy widelcem raz po raz.r
Smarujemy
mlekiem lub
wodą i posypujemy kruszonką. Przykrywamy ściereczką odstawiamy na 30 minut.Pieczemy w nagrzanym piekarniku 180C przez 30 minut. Po upieczeni możemy delikatnie polukrować. Niestety ja już nie zdążyłam. Gotowe.SMACZNEGO !!!