Wykonanie
To świetne danie powstało dzięki mojej współpracy z
Almą. Coolomat to nie jest sprzęt do gotowania na parze, a urządzenie, które pozwala odbierać zamówienia ze sklepu alma24 7 dni w tygodniu, 24h na dobę, bez konieczności oczekiwania na kuriera w określonych godzinach.Nie trzeba się obawiać o temperaturę, gdyż szafki w coolomacie to zamrażarki, chłodnie i miejsce na produkty suche. Temperatura w zamrażalkach to - 20 stopni, więc nie ma obawy, że cokolwiek się zepsuje. W razie awarii prądu system utrzymuje temperaturę przez 10 godzin. Zakupy są dostępne już w ciągu 4 godzin od złożenia zamówienia, a odbiór z coolomatu jest całkowicie darmowy.Na razie mamy do wyboru kilka lokalizacji w Warszawie, ale na pewno z czasem system będzie się rozwijał i rozrastał.Największy plus, że nie trzeba w określonych godzinach czekać w domu na kuriera, który przyjeżdża w konkretnym przedziale czasu. Można zakupy odebrać po drodze np. z pracy, zajmuje to kilka sekund i od razu po powrocie do domu gotować :) Ja tak właśnie zrobiłem i dzięki temu
mogę się z
wami podzielić przepisem na pierś z
indyka z
ryżem jaśminowym i
ananasem.

Składniki :2 sznycle z
piersi indyka1/2
ananasa50g
ryżu jaśminowego1 łyżka
oliwy z oliwekroszponkanitki chilikiełki burakaczarny
sezamPrzyprawy :
trawa cytrynowapieprz czarnypieprz białyspray
chilli - ekstrakt
papryczek chili w
oleju słonecznikowym
Pierś z
indyka polewamy
oliwą z oliwek, przyprawiamy
pieprzem czarnym,
białym oraz
trawą cytrynową i spryskujemy ekstraktem
papryczek chili.
Ananasa obieramy i kroimy w kostkę, a kilka kostek w paski i układamy je na
mięsie wraz z nitkami
chili.
Ryż jaśminowy przesypujemy do pojemnika do gotowania
ryżu, zalewamy wrzątkiem i włączamy urządzenie na 25 minut.
Mięso na folii aluminiowej wkładamy na drugi poziom urządzenia do gotowania na parze po 5 minutach od włączenia
ryżu.
Ananasy na trzecim poziomie również na folii wstawiamy na 10 minut przed końcem pracy parowaru.
Roszponkę myjemy, osuszamy, siekamy i rozsypujemy na talerzu.Kiedy parowar się wyłączy nakładamy na talerz pierś z
indyka,
ryż posypujemy czarnym
sezamem, a do kawałków
ananasa dodajemy
kiełki buraka.

Zapraszam Was na zakupy do alma24, a także do korzystania z coolomatów, bo naprawdę to bardzo ciekawa opcja i są to pierwsze tego typu urządzenia w Europie :) Tak jak wspominałem odbiór w nich jest całkowicie darmowy. Więcej o nich przeczytacie na stronie
Almy .

Czekam na Wasze komentarze i uwagi odnośnie przepisu jak i co sądzicie o coolomatach :)Pozdrawiam i smacznegoAdam