Wykonanie
Obiad ten robi się dokładnie tyle, ile gotuje się
makaron. Czyli u mnie 12 minut :) A jest tak smaczny, że mój mąż prosi o to samo na dzień następny. Także - ja nie widzę minusów tego dania. Co prawda to zdecydowanie nie jest sezon na
cukinię, ale jakoś tak mnie naszło ostatnio, że kupiłam tą zagraniczną i danie poczyniłam.Zapraszam!Składniki na 2 osoby:dowolny
makaron (u mnie grube spaghetti) w ilości dla 2 osób;200g
boczku (najlepiej od razu w mięsnym poprosić o pokrojenie go w grubsze plastry);1 mała
cukinia;200ml kremówki;
sól i
tymianek.
Makaron ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. W tym samym czasie pokroić
boczek w kosteczkę i wrzucić na rozgrzaną patelnię. Podsmażać go, co jakiś czas mieszając. Gdy
boczek się smaży, obrać
cukinię (w sezonie tylko solidnie umyć) i zetrzeć bezpośrednio na patelnię, na tarce o grubych oczkach. Zamieszać, troszkę zmniejszyć gaz i nadal smażyć, aż
cukinia będzie prawie przeźroczysta (jakieś 2-3 minutki). Dodać
tymianek i
sól do smaku. Zalać kremówką, podkręcić gaz i zredukować sos do średnio gęstej konsystencji. W tym czasie powinien się ugotować
makaron. Należy go po prostu dodać do zawartości patelni, wymieszać tak, żeby
makaron pokrył się sosem. Od razu nakładać na talerze i jeść :)Smacznego!