Wykonanie
Mało skomplikowane w przygotowaniu, a w efekcie pyszne i pożywne danie
Ryba pieczona na ruszcie z warzyw to moje ostatnie odkrycie. Uwielbiam taką formę jej przygotowywania i efekt po upieczeniu. Nie dość, że
ryba nie przywiera wtedy do dna naczynia, to jeszcze do tego nie wysusza się podczas pieczenia, z racji
soków i
wody, które zbierają się pod nią.Przygotowywałam już w ten sposób doradę na ruszcie z
selera naciowego: Pieczona dorada z
selerem naciowym,
czosnkiem i
figami . Tym razem czas na
pstrąga tęczowego na ruszcie z
marchewki z dodatkiem
czosnku i
mandarynek .

Składniki na 2 osoby:2 średnie
pstrągi tęczowe1 duża
marchew2-3
mandarynki6-7 ząbków
czosnku – jeśli ząbki są duże, przekroić je na połówki1 łyżka
masłasól,
pieprz,
przyprawa do ryby – do smaku
Rybę wypatroszyć, oczyścić z łusek, wykroić oczy - nie odcinać łbów, bo
ryba podczas pieczenia za bardzo wyschnie .Posolić, popieprzyć i przyprawić od środka oraz z wierzchu. Odstawić pod przykryciem z folii spożywczej do lodówki na godzinę, aby
ryba przeszła
przyprawami.
Marchew umyć, obrać i pokroić w długie kawałki o średnicy ok 1/2 cm.
Mandarynki wyszorować szczoteczką pod bieżącą
wodą, a następnie sparzyć. Jedną z nich pokroić w plasterki, a resztę obrać na cząstki.
Czosnek obrać, większe ząbki przekroić na pół - zbyt duże ząbki nie zdążą się dobrze upiec w czasie w jakim
ryba będzie gotowa.Naczynie żaroodporne wysmarować
masłem, ułożyć w nim kawałki
marchwi. Na ruszcie z
marchwi położyć
rybę. Nafaszerować ją plastrami
mandarynek oraz
czosnkiem - kilka plastrów
owocu można położyć na wierzchu dla wzmocnienia smaku . Wokoło
ryby i na jej wierzchu rzucić resztę ząbków
czosnku oraz cząstki
mandarynek .




Całość przykryć pokrywką – lub folią aluminiową, jeśli brak pokrywki od kompletu – i piec w nagrzanym do 220C piekarniku ok. 40-45 min – bez termoobiegu, na środkowym poziomie piekarnika - czas pieczenia mocno tu zależy od wielkości ryb.Na ostatnie 20 min pieczenia odkryć pokrywkę - aby
ryba i
czosnek przyrumieniły się z wierzchu.
Rybę na obiad podawałam z kopytkami, polanym
wywarem zebranym z dna naczynia po upieczeniu
ryby oraz pieczonymi warzywami:
marchewką,
czosnkiem i
mandarynką.





