Wykonanie
Dzisiejszy
chleb wyjątkowo mi smakuje, to prawdziwa kwintesencja domowego
chleba. Idealnie wilgotny, miękki, dość ciemny za sprawą
mąki razowej, z bardzo chrupiącą skórką. Zakochałam się w nim :)Przepis na zakwas znajdziecie tutaj .
Składniki na blaszkę o wymiarach 8 x 32 cm :2 szklanki
maki pszennej T 4502 szklanki
mąki żytniej razowej T 20003 łyżeczki
soli5 pełnych łyżek aktywnego zakwasu żytniego2-2,5 szklanki dość ciepłej
wodyDodatkowo :
masło do posmarowania formy
mąka do oprószenia formyPrzygotowanie :Zakwas, o ile był w lodówce, wyjmuję na 2 godziny przed przygotowaniem ciasta, by się ogrzał. Do dużej miski wsypuję obie
mąki i
sól, dodaję aktywny zakwas i wlewam dwie szklanki ciepłej
wody - mieszam łyżką do połączenia się. Jeśli ciasto jest bardzo gęste, dolewam jeszcze odrobinę
wody. Wymieszane ciasto przykrywam w misce folią spożywczą i odstawiam na 3-4 godziny w ciepłe miejsce (ja wstawiam do piekarnika starając się utrzymać w nim temperaturę ok. 50 stopni C). Formę do pieczenia natłuszczam
masłem i oprószam
mąką, przekładam łyżką wyrośnięte ciasto, wygładzam i ponownie pozostawiam na 3-4 godziny - ma urosnąć prawie do brzegów formy. Wtedy nagrzewam piekarnik do 220 stopni i piekę
chleb 10 minut, po 10 minutach zmniejszam temperaturę do 210, a
potem do 200 i piekę jeszcze 40 minut. Gorący
chleb od
razy smaruję
wodą (górę) i pozostawiam do całkowitego ostygnięcia (poza piekarnikiem).