ßßß Cookit - przepis na Ciemny chleb (pszenno - żytni) na zakwasie

Ciemny chleb (pszenno - żytni) na zakwasie

nazwa

Wykonanie

Dzisiejszy chleb wyjątkowo mi smakuje, to prawdziwa kwintesencja domowego chleba. Idealnie wilgotny, miękki, dość ciemny za sprawą mąki razowej, z bardzo chrupiącą skórką. Zakochałam się w nim :)
Przepis na zakwas znajdziecie tutaj .
Składniki na blaszkę o wymiarach 8 x 32 cm :
2 szklanki maki pszennej T 450
2 szklanki mąki żytniej razowej T 2000
3 łyżeczki soli
5 pełnych łyżek aktywnego zakwasu żytniego
2-2,5 szklanki dość ciepłej wody
Dodatkowo :
masło do posmarowania formy
mąka do oprószenia formy
Przygotowanie :
Zakwas, o ile był w lodówce, wyjmuję na 2 godziny przed przygotowaniem ciasta, by się ogrzał. Do dużej miski wsypuję obie mąki i sól, dodaję aktywny zakwas i wlewam dwie szklanki ciepłej wody - mieszam łyżką do połączenia się. Jeśli ciasto jest bardzo gęste, dolewam jeszcze odrobinę wody. Wymieszane ciasto przykrywam w misce folią spożywczą i odstawiam na 3-4 godziny w ciepłe miejsce (ja wstawiam do piekarnika starając się utrzymać w nim temperaturę ok. 50 stopni C). Formę do pieczenia natłuszczam masłem i oprószam mąką, przekładam łyżką wyrośnięte ciasto, wygładzam i ponownie pozostawiam na 3-4 godziny - ma urosnąć prawie do brzegów formy. Wtedy nagrzewam piekarnik do 220 stopni i piekę chleb 10 minut, po 10 minutach zmniejszam temperaturę do 210, a potem do 200 i piekę jeszcze 40 minut. Gorący chleb od razy smaruję wodą (górę) i pozostawiam do całkowitego ostygnięcia (poza piekarnikiem).
Źródło:http://sio-smutki.blogspot.com/2016/04/ciemny-chleb-pszenno-zytni-na-zakwasie.html