Wykonanie
W Święta Wielkanocne świeże, domowe
wędliny smakują jeszcze lepiej niż na co dzień, prawda? Upiekłam pasztet i
karkówkę, i przygotowałam
łopatkę w szynkowarze. Jestem zaskoczona, jak chudziutka wyszła - fakt, że wcześniej oczyściłam solidnie
mięso z tłuszczu ;)

Składniki :850 g.
łopatki wieprzowej1 łyżka
soli1 łyżka słodkiej mielonej
papryki1 łyżka
pieprzu ziołowego1 łyżka
czosnku granulowanego1 łyżeczka mieszanki
ziół prowansalskich1 łyżeczka czarnego mielonego
pieprzu1 łyżeczka
żelatynyPrzygotowanie :Umyte i osuszone
mięso oczyszczam z nadmiaru tłuszczu, kroję na duże kawałki. Przekładam je do miski posypuję
przyprawami oraz
żelatyną, a następnie wszystko dokładnie wcieram. Przykrywam szczelnie miskę i odstawiam na co najmniej 12 godzin do lodówki. Po tym czasie
mięso przekłada do woreczka i zamykam w szynkowarze.
Szynkowar gotuję w większym garnku (
woda nie powinna go przykrywać) przez ok. 1,5 godziny mniej więcej w temperaturze ok. 80 stopni. Ostudzony
szynkowar z zawartością wstawiam na noc do lodówki, kroję dopiero po porządnym zastygnięciu.