ßßß Cookit - przepis na Mazurek czekoladowy z żurawiną i chrupkami (bez pieczenia)

Mazurek czekoladowy z żurawiną i chrupkami (bez pieczenia)

nazwa

Wykonanie

Taki mazurek przyszedł mi do głowy dlatego, bo mam sentyment do mas czekoladowych z mlekiem w proszku - pewnie jeszcze z lat dzieciństwa. Ta masa jest podobna do zwykłego bloku, jednak różnica polega na tym, że jest bardzo aksamitna i gładziutka, a na dodatek elastyczna (blok jest raczej twardy i kruchy). Smakiem przypomina kajmak. Do środka dodałam chrupki i dużo żurawiny, która przyjemnie przełamuje słodycz.
Składniki na blaszkę 18 x 18 cm :
3/4 szklanki mleka 2%
100 g. masła
0,5 szklanki cukru
1 czubata łyżka ciemnego kakao
2 szklanki mleka w proszku (gładkie, nie w granulkach)
ok. 3/4 szklanki suszonej żurawiny
1 szklanka chrupek śniadaniowych, np. Cookie Crisp
Dodatkowo:
Folia spożywcza do wyłożenia formy
Przygotowanie :
Na dno rondla wlewam odrobinkę wody, podgrzewam i gdy zawsze, wlewam mleko, dodaję cukier i masło. Podgrzewam do rozpuszczenia składników, wtedy dodaję kakao i dokładnie mieszam. Zestawiam rondel z ognia do lekkiego przestudzenia i dodaję szklankę mleka w proszku. Mieszam bardzo dokładnie, by nie było żadnych grudek, stawiam rondel z powrotem na ogniu (minimalnym) i stopniowo, ciągle ucierając, dodaję drugą szklankę mleka w proszku. Gdy się połączy z masą dodaję chrupki i żurawinę. Lekko przestudzoną masę wykładam do foremki (w mojej jest wyjmowane dno, więc mogłam wyłożyć je oddzielnie folią; jeśli takiej nie macie, wyłóżcie dno papierem do pieczenia). Wyrównuję powierzchnię i odstawiam na noc do lodówki.
Źródło:http://sio-smutki.blogspot.com/2016/03/mazurek-czekoladowy-z-zurawina-i.html