Wykonanie
Przypuszczam, że większość osób, i ja wśród nich, zazwyczaj wyrzuca liście
rzodkiewki. Tymczasem mają one więcej właściwości zdrowotnych, niż piękne różowe kuleczki, które tak chętnie zjadamy. Wiedzieliście, że odtruwają nasz organizm z toksyn? Ponoć nawet mają działanie przeciwnowotworowe, choć nie jestem żadnym znawcą w tej dziedzinie i powtarzam tylko za tymi, którzy o tym piszą i mówią. Tak czy siak to przecież piękne liście, zwłaszcza jeśli mamy
rzodkiewkę uprawianą we własnym ogródku. Na razie takiej jeszcze nie mam rzecz jasna :), ale kupiłam śliczne pęczki, z wyjątkowo ładnymi i zdrowymi liśćmi, aż żal było ich nie wykorzystać. Polecam, spróbujcie, to bardzo smaczny i zdrowy dodatek do obiadu.




Składniki :1 pęczek
rzodkiewek2 mini
sałaty rzymskieulubione świeże
zioła: u mnie
bazylia i
natka pietruszkiSos :5 łyżek
wody (może być mineralna lub przegotowana)duża szczypta
soliszczypta
cukru1-2 łyżki
soku z cytryny5 łyżek
oleju rzepakowegoPrzygotowanie :Sos : w wodzie rozpuszczam
sól i
cukier, dodaję pozostałe składniki i mieszam energicznie, aż się połączą.Surówka : dokładnie myję pęczek
rzodkiewek - zarówno korzenie, jak i liście. Do surówki użyłam połowę liści (pozostałą część proponuję zawinąć w wilgotny papier i przechować w lodówce do kolejnej surówki). Drobno rwę lub siekam
sałatę (wiem, wiem -
sałaty się nie sieka, ale co zrobić: ja lubię :), poza tym z tą byłoby dużo zabawy), liście
rzodkiewki i
zioła siekam drobno. Przekładam do miski, dodaję korzenie
rzodkiewek w małych kawałach. Wszystko polewam sosem, dokładnie mieszam.

