Wykonanie

Dawno już nie
brałam udziału w "Wypiekaniu na śniadanie". Ale w tym tygodniu udało mi się i rogaliki są :-) Pyszne, pachnące, ciasto robi się bardzo szybko i bardzo łatwo formuje się rogaliki... Pochodzą one jak zwykle z przepisu zaproponowanego przez organizatorów akcji (KLIK) i mam nadzieję, że Wam też będą smakowały :-)SKŁADNIKI2 szklanki
mąki1/8 szklanki
mleka4 łyżeczki
cukru50 g
drożdży125 g
margaryny1
jajkoszczypta
solimarmolada
Mleko podgrzewamy i rozpuszczamy w min
drożdże, a następnie dodajemy
cukier i całość dokładnie mieszamy, aż
cukier rozpuści się.
Margarynę podgrzewamy, ale nie rozpuszczamy, ma być miękka, ale nie płynna.
Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy
sól,
jajko,
mleko z
cukrem i
drożdżami oraz
margarynę; wyrabiamy gładkie ciasto i odstawiamy na 15 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie rozwałkowujemy ciasto w kształt okręgu i dzielimy go na 12 trójkątów (tak jak pizzę). Na każdym kawałku kładziemy
marmoladę, zwijamy i formujemy rogaliki. Układamy na blaszce (w odległości od siebie, bo rosną) i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 20 minut.Razem ze mną rogaliki piekły:EwaKingaMarzena
MagdaMałgorzataIwona
Alina