Wykonanie
Na dzisiejszy obiad było coś nieco bardziej "healthy".
Amarantus robi ostatnimi czasy niezłą furorę, wiec sama musiałam sprawdzić, co to jest.Przedstawiam zatem najprostszą opcję - p yszne, pożywne racuszki/placuszki (jak zwał, tak zwał) z
amarantusa ekspandowanego z dodatkiem
banana.Poza walorami odżywczymi , największą zaletą "zboża XXI w." jest fakt, że nie zawiera glutenu.Idealnym dodatkiem do placuszków jest przecier z
jabłek i
mango, do dostania w Rossmannie.Polecam! Pycha - również na zimno!Proporcje na 5 sztuk.Co trzeba?1
banan1
jajko8 łyżek
amarantusa ekspandowanego3 łyżki
mąki kukurydzianej
mus jabłkowy, mus z
mangotłuszcz do smażenia (najlepiej
olej kokosowy)Co i jak?
Banana,
jajko,
amarantus i
mąkę zblendować na gładką masę.Smażyć na niewielkim ogniu,na brązowo.Podawać z musem.Smacznego!