Wykonanie
Pyszne domowe
bułki na domowym zakwasie bez sztucznych dodatków i bez dodatku
drożdży. Mężowi bardzo zasmakowały, a że wyhodowałam sobie sporą ilość zakwasu
mogę je wypiekać co chwilę. Zakwas nie jest trudny do wykonania w domu należy tylko o niego odpowiednio dbać. Użyłam najprostszego przepisu na zakwas żytni Siostry
Marii, gotowy po 3 dniach i bardzo mało wymagający.
Bułki są naprawdę długo świeże nie wysuszają się szybko po przekrojeniu.Nie bawiłam się zbytnio w formowanie pokroiłam na prostokąty i rozłożyłam do wyrastania ot tyle :).
Składniki:150 g zakwasu żytniego Klik2 i 1/2 szklanki
mąki graham1/2 szklanki
mąki pszennej chlebowej typ 7501-2 szklanek ciepłej
wody1 łyżeczka
soli2 łyżeczki rozpuszczonego
masłaOpis wykonania:
Mąkę wsypujemy do dużej miski, dodajemy zakwas i rozpuszczone
masło. Powoli mieszając dolewamy
wodę, cały czas zagniatając ciasto. Ilość
wody zależy od tego ile wchłonie
mąka u mnie wystarczyło 1,5 szklanki. Ciasto zagniatamy tak długo, aż będzie elastyczne i przestanie się kleić do ręki.Miskę owijamy folią spożywczą by powierzchnia ciasta nie wysychała i odstawiamy na 3-4 godziny do wyrośnięcia w ciepłym miejscu.Po tym czasie ciasto dzielimy na 5-6 części formujemy bułeczki, układamy na blaszce, przykrywamy i odstawiamy na 1 godzinę do ponownego wyrośnięcia.Pieczemy w 190 C do zrumienienia
bułek około 25- 30 minut.