Wykonanie
Pin It
Oryginalny przepis na gomasio pochodzi z Japonii i jego głównym składnikiem jest
sezam. Inna wersja tej
przyprawy zawiera nasiona
siemienia lnianego. Ja przygotowałam właśnie tę drugą wersję. Zmieniłam nieco proporcje
przyprawy, dodając do niej odrobinę więcej
soli. Uprażone
siemię lniane dodaje potrawom niesamowitego aromatu i smaku. Gomasio używam do różnych sałatek, past do
chleba,
białego sera, etc.
Czas przygotowania: 30 minutSkładniki:10 łyżeczek nasionek
siemienia lnianego4 łyżeczki grubej
soli morskiejWykonanie:
Siemię lniane prażymy na suchej patelni, do momentu, aż zacznie delikatnie pachnieć. Uważajmy, bo gdy patelnia zbyt mocno się rozgrzeje nasionka lubią strzelać.Nasionka odstawiamy do całkowitego wystygnięcia, a następnie mielimy je w młynku lub blenderem. Mieszamy z grubą
solą i przesypujemy do słoiczka z młynkiem.