Wykonanie
Pin It
Dzisiaj podrzucam Wam przepis na aromatyczną
sól zrobioną własnoręcznie w domu. Jest to
ziołowa sól według przepisu Stefanii Korżawskiej, autorki wielu książek ziołoleczniczych, propagatorki zdrowego stylu życia i jedzenia. W jej skład wchodzi
kminek, który działa łagodząco na układ trawienny, poprawia trawienie, posiada właściwości przeciwskurczowe i jest doskonałym środkiem wiatropędnym. Obok
kminku pojawia się
siemię lniane, które należy do produktów roślinnych, a zawiera bardzo dużo wielonienasyconych kwasów tłuszczowych z rodziny omega-3. Ich zawartość jest podobna do zawartości tych kwasów w rybach. Siemie działa regulująco i osłaniająco na układ pokarmowy. Ostatnim
ziołem jest
czarnuszka, u nas niezbyt popularna, a szkoda, bo te malutkie czarne ziarenka mają właściowści przeciwzapalne, przeciwnowotworowe i antyoksydacyjne.Wyczytałam również, że ta
sól ma działanieodkwaszające i pomaga utrzymać odpowiednie pH w organizmie. Nasz organizm najlepiej funkcjonuje w środowisku lekko zasadowym i zbyt kwaśne pH może doprowadzić do pojawienia się chorób i dolegliwości.Stajemy się mniej odporni, odczuwamy większe zmęczenie.
Czas przygotowania: 40 minutSkładniki:5 łyżek
soli morskiej2,5 łyżki
czarnuszki2,5 łyżki
siemienia lnianego2,5 łyżki
kminkuWykonanie:Na suchą patelnię wsypujemy
sól i dodajemy kolejno
przyprawy, mieszamy. Wszystko prużymy na średnim ogniu przez około 5 minut, do momentu aż nasionka zaczną strzelać a w powietrzu zacznie się unosić intensywny zapach
ziół. Uważamy, żeby
zioła się nie przypaliły.Odstawiamy do całkowitego wystygnięcia. Następnie mielimy w młynku lub w blenderze.