Wykonanie
Składniki (1 porcja):1/6 szklanki nasion chia1 szklanka
mleka kokosowegosłodzik - u mnie łyżeczka
ksylitoluwanilia - np. 1/4 łyżeczki ekstraktu lub szczypta ziarenek z laski1/2
jabłka, pokrojone w cienkie plasterki1 łyżka
płatków kokosowych (lub wiórki)1 łyżeczka
cynamonuopcjonalnie 1 łyżeczka
miodu do polania1. Nasiona chia zalej zimnym
mlekiem, dodaj
ksylitol i
wanilię, wymieszaj.2. Włóż do lodówki na minimum kilka godzin, aż napęcznieje.
Pudding trzeba co jakiś czas mieszać, dlatego najlepiej trzymać go w zamkniętym słoiku - wstrząsamy nim podobnie jak shakerem.3. Wyjmij z lodówki, przełóż do miseczki. Na wierzchu ułóż plasterki
jabłka, posyp
cynamonem i
płatkami kokosowymi. Polej
miodem w razie potrzeby.Energia(1 porcja)
BiałkoTłuszczWęglowodanyBłonnik347 kcal5 , 8 g18 g46 , 4 g14 g