Wykonanie
Szybki, prosty i zdrowy przepis na coś pysznego. Ba! Przepysznego! Kulki mocy, to kulki ala
trufle orzechowe, które dają niezłego powera i do tego zaspokajają
słodyczowy głód. Jeśli chcecie, możecie obtoczyć je w wiórkach
kokosowych, płatkach
migdałów czy pokruszonych orzechach. Ja zostawiłam je bez niczego - takie lubię najbardziej.

Składniki (na ok 20-25 kulek)- 200g
suszonych daktyli- 2 szklanki
miksu orzechowego (użyłam pół szklanki
orzechów brazylijskich, pół szklanki
orzechów pekan, pół szklanki
orzechów włoskich i pół szklanki
orzechów nerkowca)- 3 łyżki
kakao- 2 łyżki nasion chia (opcjonalnie)- 2 łyżki pestek
słonecznika- 1 szklanka
płatków owsianych (bezglutenowych)- wrzątek
Daktyle zalać wrzątkiem i odstawić na min 1h.W blenderze kielichowym zmiksować
orzechy, przesypać do miski, następnie zmiksować
płatki owsiane, dodać do
orzechów.Do blendera wsadzić odcedzone
daktyle,
kakao i 20 łyżek
wody, w których moczyły się
daktyle. Zmiksować na gładką masę. Dodać do mieszanki
orzechowo-owsianej. Dodać nasiona chia i
pestki słonecznika. Wymieszać do połączenia się składników. Jeśli masa będzie za rzadka, dodać 1 łyżkę
kakao.Formować kulki i układać je na desce wyłożonej folią aluminiową.Gotowe kulki umieścić w lodówce na min 5h, najlepiej na całą noc.*Smacznego!

* jeśli chcecie przyśpieszyć czas ściągnięcia się kulek, polecam wsadzić je do zamrażalki.