ßßß Cookit - przepis na Kulki mocy - bezglutenowe wegańskie trufle orzechowo-kakaowe

Kulki mocy - bezglutenowe wegańskie trufle orzechowo-kakaowe

nazwa

Wykonanie

Szybki, prosty i zdrowy przepis na coś pysznego. Ba! Przepysznego! Kulki mocy, to kulki ala trufle orzechowe, które dają niezłego powera i do tego zaspokajają słodyczowy głód. Jeśli chcecie, możecie obtoczyć je w wiórkach kokosowych, płatkach migdałów czy pokruszonych orzechach. Ja zostawiłam je bez niczego - takie lubię najbardziej.
Składniki (na ok 20-25 kulek)
- 200g suszonych daktyli
- 2 szklanki miksu orzechowego (użyłam pół szklanki orzechów brazylijskich, pół szklanki orzechów pekan, pół szklanki orzechów włoskich i pół szklanki orzechów nerkowca)
- 3 łyżki kakao
- 2 łyżki nasion chia (opcjonalnie)
- 2 łyżki pestek słonecznika
- 1 szklanka płatków owsianych (bezglutenowych)
- wrzątek
Daktyle zalać wrzątkiem i odstawić na min 1h.
W blenderze kielichowym zmiksować orzechy, przesypać do miski, następnie zmiksować płatki owsiane, dodać do orzechów.
Do blendera wsadzić odcedzone daktyle, kakao i 20 łyżek wody, w których moczyły się daktyle. Zmiksować na gładką masę. Dodać do mieszanki orzechowo-owsianej. Dodać nasiona chia i pestki słonecznika. Wymieszać do połączenia się składników. Jeśli masa będzie za rzadka, dodać 1 łyżkę kakao.
Formować kulki i układać je na desce wyłożonej folią aluminiową.
Gotowe kulki umieścić w lodówce na min 5h, najlepiej na całą noc.*
Smacznego!
* jeśli chcecie przyśpieszyć czas ściągnięcia się kulek, polecam wsadzić je do zamrażalki.
Źródło:http://cook-yourself.blogspot.com/2016/04/kulki-mocy-bezglutenowe-weganskie.html