ßßß
Składniki (na ok 20-25 kulek)- 200g suszonych daktyli- 2 szklanki miksu orzechowego (użyłam pół szklanki orzechów brazylijskich, pół szklanki orzechów pekan, pół szklanki orzechów włoskich i pół szklanki orzechów nerkowca)- 3 łyżki kakao- 2 łyżki nasion chia (opcjonalnie)- 2 łyżki pestek słonecznika- 1 szklanka płatków owsianych (bezglutenowych)- wrzątek
Daktyle zalać wrzątkiem i odstawić na min 1h.W blenderze kielichowym zmiksować orzechy, przesypać do miski, następnie zmiksować płatki owsiane, dodać do orzechów.Do blendera wsadzić odcedzone daktyle, kakao i 20 łyżek wody, w których moczyły się daktyle. Zmiksować na gładką masę. Dodać do mieszanki orzechowo-owsianej. Dodać nasiona chia i pestki słonecznika. Wymieszać do połączenia się składników. Jeśli masa będzie za rzadka, dodać 1 łyżkę kakao.Formować kulki i układać je na desce wyłożonej folią aluminiową.Gotowe kulki umieścić w lodówce na min 5h, najlepiej na całą noc.*Smacznego!
* jeśli chcecie przyśpieszyć czas ściągnięcia się kulek, polecam wsadzić je do zamrażalki.