ßßß Cookit - przepis na Szybki pomidorowy pełnoziarnisty chleb

Szybki pomidorowy pełnoziarnisty chleb

nazwa

Wykonanie

Coraz więcej supermarketów posiada własną "piekarnię". Wchodząc do sklepu czujemy zapach świeżego, pysznego chleba. Szkoda tylko, że te "chleby" i "bułki" o strukturze waty wypiekane są z ciasta głęboko mrożonego, często niewiadomego pochodzenia, a zapach chleba jest tylko sztucznym aromatem. Warto pokusić się o wyprodukowanie własnego chleba. Jest to proces całkiem szybki i prosty:)
Składniki:
400 g maki pszennej pełnoziarnistej
100 g mąki żytniej
340 g wody
1 saszetka suchych drożdży
2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
kilka suszonych pokrojonych pomidorów
Wykonanie:
Wszystkie składniki wymieszać mikserem lub wyrabiać ręcznie przez kilka minut. Odstawić w ciepłe miejsce na pół godziny. Uformować kulę, lekko ją spłaszczyć i naciąć ją na skos i ponownie odstawić na godzinę. Piekarnik nagrzać do temp 200 stopni. Na najniższą półkę wstawić naczynie żaroodporne z gorącą wodą. Wstawić chleb i piec około 40-50 minut.
Źródło:http://w-strefie-smaku.blogspot.com/2016/02/szybki-pomidorowy-penoziarnisty-chleb.html