Wykonanie
Coraz więcej supermarketów posiada własną "piekarnię". Wchodząc do sklepu czujemy zapach świeżego, pysznego
chleba. Szkoda tylko, że te "
chleby" i "
bułki" o strukturze waty wypiekane są z ciasta głęboko mrożonego, często niewiadomego pochodzenia, a zapach
chleba jest tylko sztucznym aromatem. Warto pokusić się o wyprodukowanie własnego
chleba. Jest to proces całkiem szybki i prosty:)Składniki:400 g
maki pszennej pełnoziarnistej100 g
mąki żytniej340 g
wody1 saszetka suchych
drożdży2 łyżeczki
koncentratu pomidorowegokilka suszonych pokrojonych
pomidorówWykonanie:Wszystkie składniki wymieszać mikserem lub wyrabiać ręcznie przez kilka minut. Odstawić w ciepłe miejsce na pół godziny. Uformować kulę, lekko ją spłaszczyć i naciąć ją na skos i ponownie odstawić na godzinę. Piekarnik nagrzać do temp 200 stopni. Na najniższą półkę wstawić naczynie żaroodporne z gorącą
wodą. Wstawić
chleb i piec około 40-50 minut.