Wykonanie
Witam, po dłuższej przerwie przychodzę do Was z przepisem na deser Gordona
Ramsay,a.Składniki:

4 łyżki stołowe jasnego
cukru Muscavado50 g
masła100 ml tłustej
śmietany2 całe
goździki8 średnich
bananów, dojrzałych, ale niezbyt miękkichodrobina przesianego
cukru pudru, do posypania4 gałązki świeżej
trawy cytrynowejśmietana kremówka, do polaniaPrzygotowanie:W pierwszej kolejności przygotuj
sos karmelowy.Rozpuść
cukier w rondlu, dodając odrobinę
wody. Kiedy
cukier się rozpuści i będzie klarowny, zwiększ ogień i gotuj 3-5 minut, aż zacznie się karmelizować i nabierać koloru. Zdejmij rondel z ognia i natychmiast wmieszaj
masło.Następnie wymieszaj ze
śmietaną i dodaj
goździki. Odstaw na bok do ostygnięcia oraz by sos nabrał odpowiedniego aromatu.Przed upieczeniem
bananów rozgrzej piekarnik do 200 stopni C. Przygotuj 4 arkusze papieru pergaminowego, każdy o wymiarach 20x30 cm.Mocno rozgrzej patelnię z grubym dnem. Przekrój
banany wzdłuż na pół i posyp
cukrem pudrem. Połóż na rozgrzaną suchą patelnię i pozwól, by
cukier zaczął się karmelizować, zanim przewrócisz
banany na drugą stronę. Jeśli patelnia będzie odpowiednio gorąca, powinno to zająć kilka sekund. (
Banany możesz smażyć partiami, za każdym razem wycierając patelnie do sucha). Gdy tylko
banany się skarmelizują , natychmiast przełóż je na środek arkuszy papieru pergaminowego, po 4 połówki na każdym.Natnij każde źdźbło
trawy cytrynowej prawie do końca jego grubszej części i połóż na kawałkach
bananów. Wyłów z
sosu karmelowego goździki i polej nim
banany.Trzymaj dwa dłuższe brzegi papieru, złóż go kilkakrotnie, pozostawiając przestrzeń nad
bananami.
Zwiń kilkakrotnie końcówki. Tak uformowane " pakieciki " połóż na blasze do pieczenia.Piecz 7-10 minut, aż "pakunki" spęcznieją. Każdy z nich podawaj na talerzu, nacinając górną część, by nałożyć do środku
śmietany kremówki. Podawaj natychmiast po przygotowaniu.( Pamiętaj, że z otwieranych " pakiecików" zacznie się intensywnie wydobywać para)